Fransa, Suriye Politikasında Değişikliğe Gidiyor

Fransa, Suriye Politikasında Değişikliğe Gidiyor

Le Monde gazetesi, Fransa'nın Suriye'deki DAEŞ üslerine karşı hava operasyonlarına katılacağını ileri sürdü.

Hollande yönetimi göçmen krizi ve Rusya'nın Suriye'de artan rolü nedeniyle politika değişikliğine gidiyor
Fransız basınında çıkan haberlere göre Paris yönetimi Suriye politikasını değiştirme kararı aldı. Le Monde gazetesinin özel haberine göre değişiklik kararı cuma günü Elysee Sarayı'nda düzenlenen güvenlik toplantısında alındı. Gazetenin ismini vermediği üst düzey güvenlik yetkililerine dayandırdığını haberine göre François Hollande ve ekibi, Suriye'deki terör örgütü DAEŞ üslerini vurma kararı aldı.
Bu kapsamda Fransa jetlerinin önümüzdeki günlerde ABD liderliğinde kurulan DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun Suriye ayağına da katılacağı kaydedildi. Fransız resmi kaynakları henüz Le Monde'un haberini doğrulamadı. Ancak isimlerini açıklamayan kaynaklar Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın yarın konu hakkında kamuoyuna bir açıklama yapacağını söyledi. Fransa, ABD'nin ardından Irak'taki DAEŞ üslerini vuran ikinci ülke olmuştu. Ancak Hollande yönetimi Suriye'de Beşşar Esed rejimini ''güçlendireceği''gerekçesiyle bu ülkede hava operasyonlarına katılmamıştı. 

RUSYA VE GÖÇMENLER 
Le Monde'a göre, Fransa hava saldırısından önce DAEŞ tarafından kontrol altında tutulan bölgede Fransız savaş uçaklarının istihbarat için keşif uçuşları düzenlemesini planlıyor. Gazete, "DAEŞ tehdidi yüzünden Avrupa'da göç krizinin tırmanmasının Hollande'ın politika değişikliğinde önemli olduğu" yorumunu yaptı. Dünya basınına göre Fransa'nın politikasında değişikliğe gitmesinin bir diğer nedeni Rusya'nın Suriye'de artan rolü.
Çıkan birçok haberde Rus askerlerinin ve teçhizatlarının Suriye'de rejim askerleriyle aynı sayfa muhaliflere karşı yer aldığı ileri sürülmüştü. Fransa, daha önce Suriye'de DAEŞ örgütüne karşı mücadele eden muhalif gruplara silah ve mühimmat yardımı yapıyordu. Bu arada ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri dün Suriye'deki 8 DAEŞ hedefini bombaladı. Saldırıya Türk savaş uçaklarının da katıldığı açıklandı.