Fransa Filistini Tanıyacak

Fransa Filistini Tanıyacak

Fransa Başbakanı, "zamanı geldiğinde" Filistin'i tanıyacaklarını söyledi

 Fransa Başbakanı Manuel Valls, Fransa'nın hem İsrail hem de Filistin ile aynı şekilde konuşan birkaç devletten biri olduğunu belirterek, "İki tarafla aynı şekilde konuşmayı sürdürebilmenin devamını sağlamalıyız. Filistin'i tanıma konusunda ise sorumluluk alma zamanı geldiğinde tanıyacağız" dedi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, iki günlük Danimarka ziyareti kapsamında Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt görüştü. İki başbakan, başbakanlıkta yaptıkları görüşme sonrasında basına açıklama yaptı.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, İsveç'in yaklaşık bir ay önce Filistin'i tanıdığı ve Fransa parlamentosunun konuyu tartışmasıyla ilgili soru üzerine, bu kararın İsveç, İngiltere ve İspanya gibi bazı Avrupa ülkelerinin parlamentolarında görüşüldüğünü hatırlattı.

Fransa olarak bir arada barış içinde yaşayacak iki devletli çözümden yana olduklarını ifade eden Valls, "Ancak bugün barış görüşmeleri daha önce hiç olmadığı kadar çıkmazda. Cumhurbaşkanı Hollande, barış görüşmelerinin başlaması ve ilerlemesi için uluslararası bir konferans yapılacağını dün duyurdu. Kimse o bölgede neler olduğunu unutmamalı" ifadesini kullandı.

Valls, Gazze'de yaz aylarında İsrail'in saldırılarını ile birkaç gün önce İsraillilere yönelik saldırıları hatırlatarak, "Filistin'i tanıma konusunda ise sorumluluk alma zamanı geldiğinde tanıyacağız. Bu, cumhurbaşkanı ve hükümetin anayasaya uygun şekilde ele alması gereken bir sorumluluktur" diye konuştu.

Fransa'nın İsrail ve Filistin taraflarıyla aynı şekilde konuşan birkaç devletten biri olduğunu söyleyen Valls, "Bu bizim gücümüzdür. İki tarafla aynı şekilde konuşmayı sürdürebilmenin devamını sağlamalıyız" dedi.

Valls, ekonomik konulara da değinerek, Danimarka Başbakanı Thorning-Schmidt'e Fransa'da çeşitli alanlarda uygulanan yapısal reformları ve kamu harcamalarını kısıtlayan reformlar ile AB'nin istihdam ve yatırımı artıracak çalışmalarını anlattığını belirtti. Valls, Avro Bölgesi'ne dahil olmamasına rağmen ekonomik olarak etkileri konusunda Danimarka ile aynı endişeleri taşıdıklarını bildirdi.

Valls, Avrupa Komisyonunun mart ayına kadar bütçe ve yapısal reformlar konusunda daha fazla bilgi istediği konusundaki soru üzerine de şunları söyledi:

"Komisyon sadece Fransa değil İtalya, Portekiz, Avusturya, Malta, ispanya, Belçika gibi birkaç ülkenin durumuna değiniyor. Bu gayri safi milli hasıla açısından avro bölgesinin yüzde 57'sini kapsıyor. Bu avro bölgesinin sorunu olduğunu gösteriyor. Anlaşmalara uyuyoruz ve yapısal reformları uyguluyoruz. Ayrıca yatırımların büyümeyi sağlamasını temin ediyoruz."

Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt ise ekonomi konusundaki soru üzerine Danimarka'da ekonomik büyümeyi gördüklerini belirterek, "Yeterli değil ama Avrupalı liderlerle sürekli büyümeyi konuştuk çünkü hepimiz büyümenin daha çok istihdam olduğunu biliyoruz. Danimarka ekonomisine bakan komisyon ve diğerleri 2015 ve 2016 için daha çok büyüme beklentisini taşıyor" değerlendirmesini yaptı. (AA)