Fotoğraflar Vahşetin Boyutunu Ortaya Koydu

Fotoğraflar Vahşetin Boyutunu Ortaya Koydu

Başbakan Erdoğan, "Dün televizyonlara düşen 55 bin fotoğraf Suriye'de yaşanan vahşetin boyutlarını ortaya koymuştur" dedi.

Bbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Barroso ve AB Konseyi Başkanı Van Rompuy ile düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Bütün gayretlerimize, bütün iyi niyetli çabalarımıza rağmen AB ile müzakere sürecimizde 3,5 yıllık bir durgunluk meydana geldi" dedi.

Erdoğan, yeni fasılların açılmasının hem Türkiye'nin hem AB'nin ortak çıkarına olduğunu belirtti.

"Suriye'deki görüntüler bizi ciddi manada rahatsız etti"

Erdoğan, Suriye konusunda da "Dün televizyonlara düşen 55 bin fotoğraf karesinin özetlendiği o görüntüler, bir insanlık vahşetinin, bir katliamın, bir soykırımın ne denli ağır olduğunu gerçekten sorumluluk mevkiinde olan bizleri ciddi manada rahatsız etmiştir" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "İnsanlığın harekete geçmesi ve Suriye'deki bu gelişmeler karşısında atılması gereken adımları artık bir an beklemeden atmasının gereğini ben de Brüksel'den tekrar hatırlatmak istiyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu fotoğraflar, öyle zannediyorum ki Cenevre-2 toplantısını, beklentilerimiz istikametinde, olumlu istikamette etkilemesi gerekir diye inanıyoruz. Çünkü bu fotoğrafları görüp de hala buna seyirci kalmak bizim sorumluluk mevkiinde olan siyasiler olarak görevlerimizi yerine getirmemenin bir ifadesi olur "

"Yargı bağımsızlığı ilkesini ortaya koymak yasamanın görevidir"

Erdoğan, "Eğer yargı bağımsızlığını tarafsızlık ilkesinden saparak kullanmaya kalkarsa orada ciddi manada sıkıntılar doğar. Bu sıkıntıları aşabilmek için de yargının hem bağımsızlığını hem de tarafsızlığı ilkesini ortaya koymak ve bunu da belli esaslara bağlamak yasamanın görevidir" dedi.

"Demokratik parlamenter sistem içerisinde kuvvetler ayrılığı noktasında kimsenin bir şüphesi olmaz, olamaz" diyen Erdoğan, "Ancak kuvvetlerin birbirine müdahalesi de söz konusu olamaz. Eğer kuvvetler birbirine müdahale etmeye kalkarsa orası demokratik bir ülke olmaktan çıkar" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın faiz kararı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz kararını da değerlendiren Erdoğan, "Merkez Bankası'nın bugün aldığı kararı isabetli bir karar olarak görüyorum. Onun için de kendilerini özellikle tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Van Rompuy: Daha fazla delile ihtiyaç yok

Avrupa Konseyi Başkanı Van Rompuy da Suriye'de savaş suçu belgelerine ilişkin, "Daha fazla delile ihtiyaç yok artık" dedi.