Flaş İran-Türkiye İddiası

Flaş İran-Türkiye İddiası

New York Times'da yayımlanan makalede, Türkiye'nin bundan sonra İran'ın yakın müttefiki haline gelebileceği vurgulandı.

New York Times gazetesinde Vali Nasr imzalı yayınlanan analizde Türkiye'nin yakın zamanda İran'ın en büyük müttefiki olacağı kaydedilirken Erdoğan'ın operasyon ile zayıflatılmasının bunun için bir fırsat olacağı iddia edildi.

Gazeteport'ta yer alan habere göre; Başbakan Erdoğan'ın hem laik hem de Gülen cemaati tarafından ciddi zorluklarla yüz yüze olduğunun bildirildiği makalede, dünyada dengeler değişirken, Türkiye'nin uluslar arası politikadaki konumunun İran'ın yanında olacağı ifade edildi.

Politik çekişmenin gelecek yılki seçimlerden önce sona ermesini beklemediğini kaydeden Nasr, AKP'nin bozulan imajını tamir ederken zorlu bir süreçten geçeceğini öne sürdü. 

Türkiye'nin yeniden Orta Doğu'da merkezi bir rol üstlenebileceğini göstermesi halinde dış politikanın kuvvetini artırabileceği görüşüne yer verildi. 

AK Parti iktidarıyla geçen son 10 yılda Türkiye'nin Sünni Arap ülkelerle önemli ilişkiler geliştirdiğiniyazan Vali Nasr, Türkiye'nin bu coğrafyaya "Müslüman demokrasiye" örnek olarak gösterildiğine dikkat çekti.

Ancak Arap Baharı ile karışan coğrafyada Erdoğan'ın Ortadoğu politikasında istenmeyen sonuçlarla karşılaşıldığını bildiren Nasr, yaşananların Türkiye'nin Ortadoğu üzerindeki etkisini azalttığını kaydederek özellikle Mısır konusunda Erdoğan ile 

Arap dünyası arasında yaşanan ihtilafın ardondan Erdoğan'ın Ortadoğu politikasının zor günler yaşadığını belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın Ortadoğu politikasında bir takım değişiklikler yaşanabileceğinin kaydedildiği makalede, Türkiye'nin bundan sonra İran'ın yakın müttefiki haline gelebileceği vurgulandı. Öte yandan Nasr,yakın zamanda Irak ile önemli bir petrol anlaşması imzalayacak olan Türkiye'nin İran'ın dostluğuna bu noktada da ihtiyacı olacağını ifade etti.

NYT yazarı, Türkiye'de yaşanan yolsuzluk operasyonları ile de açığa çıkan, hali hazırda İran'ın uluslararası ekonomik izolasyondan kurtulması için Halkbank kanalıyla bu ülkeye yardımcı olduğunu öne sürerken, İran'ın altın ve gümüş ve ihracat konusunda Türkiye'ye, Türkiye'nin de petrol ve doğalgaz konusunda İran'a ihtiyacı olduğunun altını çizdi.