Fitne imparatorluğu çatırdıyor

Yedinci yüzyıldan beri İslam toprağı olan Libya, 1510'lu yıllarda İspanyolların ve Malta Şövalyeleri'nin işgaline uğramıştı.

1550'lerde Osmanlılılar Libya'yı bu işgalden kurtarıp kendi topraklarına kattı.

Türk işgali?

Öyle düşünenler muhakkak vardır, ama ben altı gün geçirdiğim Libya'da Osmanlı'yı işgalci olarak gören ve Türklere husumet duyan bir tek kişiye dahî rastlamadım.

Görüştüğüm, konuştuğum, sohbet ettiğim onlarca Libyalının istisnasız hepsi Osmanlı'yı -yahut "Etrak"ı (Türkleri)- hürmet ve muhabbetle andı.

Libya Tarih Araştırmaları Merkezi yöneticilerinden Dr. Mahmud Edîk, Türklerle Arapları birleştiren Osmanlı Devleti zamanında İslam dünyasının esenlik içinde yaşadığını, Türkiye ve Arap ülkelerinin bu tarihî tecrübeden ve halklar arasındaki derin bağlardan istifade ile safları sıklaştırmaları gerektiğini, İslam dünyasını yeniden esenliğe kavuşturmak için bunun şart olduğunu söyledi ve "Gazze'ye sahip çıkan Türkiye'nin, özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın" bu yöndeki umutları yeşerttiğini ifade etti"

Libya-Türkiye Dostluk Cemiyeti Genel Sekreteri Adil Hadi Mişergi "Biz Araplar Türkiye'ye muhtacız, Türkiye de bize muhtaç. Ayrı kalmakta ısrar edersek ne birimiz ihya olur ne ötekimiz" dedi"

Bir Balkan Harbi şehidinin torunu olan eski Hava Kuvvetleri subayı Abdurrahman Elbingazi, "Libya'yı işgalci İtalyanlara karşı savunurken şehit düşen Türklerin ve Çanakkale'de İstanbul'u savunurken şehit düşen Arapların çocuklarına ayrılığı-gayrılığı yakıştıramadığı"nı ifade etti"

Mühendis Hişam Başimam (Sultan Abdülmecit'in Trablusgarp'a baş imam olarak tayin ettiği Konyalı bir zâtın ahfadı), Arap entelektüel hayatında esmeye başlayan "Türklere iltifat" rüzgârını "makus talihimizi yenmeye yarayacak önemli bir gelişme" olarak niteledi"

Hişam Bey gibi mühendis olan kardeşi Husam Başimam da "100 yıllık fitnenin bertaraf edilebileceğine dair işaretler"e dikkat çekti"

En önemli işaret:

Türkiye'nin Arap dünyasına yeniden el uzatması ve Arap halklarının bunu coşkuyla karşılaması.

Emperyalistlerin "böl, parçala, yönet" siyasetine hizmet eden "Araplar Türkleri arkadan vurdu / Türkler Arapları sömürdü" fitnesinin miadı doldu, çok şükür.

Henüz tam dolmadıysa da dolmak üzere.

Fitne imparatorluğu çatır çatır çatırdıyor, yıkılması an meselesi.

Gelecek yıllarda "tarihsel birlik tecrübemizin günümüz şartlarında farklı bir şekilde yeniden üretilmesi"ni ve kardeş ülkelerin federasyon yahut konfederasyon gibi bir çatı altında birleşmesini konuşacağız inşaallah.

Yeni Şafak

Bu yazı toplam 1235 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar