Fitch Yunanistan'ın Notunu Teyit Etti

Fitch Yunanistan'ın Notunu Teyit Etti

Fitch Ratings, Yunanistan’ın yerli ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını "CCC" olarak teyit etti.

Fitch Ratings’ten yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notlarının "CCC" seviyesinde korunduğu bildirilirken, karara gerekçe olarak bankacılık sektöründeki sınırlı likiditenin kamu finansmanı üzerinde oluşturduğu baskıyı gösterdi.

Buna ilaveten ülkedeki kamu kuruluşlarının ödemelerine ilişkin belirsizliğin sürdüğü kaydedilen açıklamada, "Yunanistan hükümetinin mevcut likidite sıkıntısını, özel şirketlerin ödemelerini geciktirmeden çözmesini bekliyoruz ancak temerrüt gerçek bir olasılık" ifadesine yer verildi.

Azalan yatırımcı ve tüketici güveninin ülke ekonomisindeki toparlanmayı engellediğini savunan Fitch Ratings, Yunanistan ekonomisinin bu yıl büyümeyeceği öngörüsünde bulundu.

Kuruluş, 28 Mart'ta yaptığı bir önceki değerlendirmesinde ülkeye ilişkin 2015 büyüme tahminini yüzde 1,5'ten yüzde 0,5'e revize etmişti.

Açıklamada, ülkenin kreditörlerle sürdüğü müzakerelerde sorun çıkması ya da IMF ödemelerinin gecikmesi durumunda, kredi notunun indirilebileceği uyarısı yapıldı. Aynı zamanda, Avro Bölgesi'nden çıkılmasının da Yunanistan'ın kredi notunu olumsuz etkileyeceği de ifade edildi.

S&P ve Moody's Yunanistan'ın notunu düşürmüştü

Diğer kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Yunanistan'ın kredi notunu 15 Nisan'da "B-"den "CCC+"ya düşürmüş, görünümünü "negatif"te bırakmıştı. Moody's de 30 Nisan'da yaptığı değerlendirmeyle zor günler geçiren ülkenin kredi notunu "Caa1"den "Caa2"ye indirmişti.