Fındık üreticisinden mevsimlik işçilere: Gelmeyin

Fındık üreticisinden mevsimlik işçilere: Gelmeyin

Ordu'daki fındık üreticileri don sebebiyle bu yıl fındıktan beklenen verimin alınamadığını belirterek gelecek mevsimlik işçilerin para kazanamayacağını açıkladı

Geçen mart ayının son günlerinde etkili olan zirai dondan olumsuz etkilenen fındığın hasadı için her yıl Ordu ve Giresun başta olmak üzere yöreye gelen geçici fındık işçilerine bu yıl ihtiyaç olmayacağı belirtiliyor.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fındık hasat döneminin yaklaştığını hatırlatarak, her yıl bölgeye gelen geçici fındık işçilerine çağrıda bulundu. 

 Bölgeye haziran ayının ilk haftalarından itibaren fındık işçilerinin gelmeye başlayacağını belirten Cörüt, "Erken gelen geçici işçiler dere kenarlarında konaklayarak sezonu bekliyor. Bu işçilerimizin mağdur ve perişan olmasını istemiyoruz. Bölgede fındık yok denecek kadar az" dedi. 

Üreticilerin bahçelerindeki ürünü kendi imkanlarıyla toplayabileceğini anlatan Cörüt, şöyle konuştu:

"Don afetinin etkisi devam ediyor. Yüz rakımın üzerindeki yerlerde fındık dallarında çok ciddi hasar var. İlimize her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden gelen geçici işçiler oluyordu ancak bu işçilerimizin bu sezon Karadeniz Bölgesi'ni iyi etüt ederek gitmeyi planladıkları yerlere buna göre gitmeleri lazım. Bu işçilerin bilmesini isterim ki fındık rekoltesi geçen yıla göre çok düşük bekleniyor. Fındık az olunca geçici işçiye ihtiyaç da olmayacak. Yine de gelmek isteyen işçilerin çoğunluk olarak değil az sayıda gelmelerini istiyoruz."

"PARA KAZANAMAZLAR"

Karadeniz Bölgesi'ne gelen fındık işçilerinin bu sezon fındıktan para kazanamayacağını savunan Cörüt, şunları kaydetti:

"İşçilerimizin önemli bir bölümü iş bulamayabilir. Yevmiyelerini çıkaracak bahçeler yok denecek kadar az. Üretici ürününü kendisi hasat edeceğinden bu işçilere talep de olmayacak. Büyük umutlarla gelen işçiler hayal kırıklığına uğrayabilir. Hatta geri dönmeye bile para bulamayabilir. Bu perişanlığı yaşamak istemiyorlarsa çağrımızı dikkate alsınlar."