Filistinli'ye ömür boyu hapis

Filistinli'ye ömür boyu hapis

İsrail mahkemesi Temmuz'da üç İsrailli öğrenciyi kaçırıp öldürme suçuyla yargıladığı Filistinli Husam Kavasme'ye ömür boyu hapis cezası verdi.

avasımi ayrıca öldürülen İsraillilerin ailelere 63 biner dolar tazminat ödeyecek. 12 Haziran'da kaybolduktan 3 hafta sonra 3 İsrailli öğrencinin ölü bulunmasının ardından İsrail Gazze'ye saldırdı. 2200 kişiyi öldürdü. 

İsrail, uluslararası kınamalar eşliğinde Gazze'ye saldırıları durdursa da Filistin topraklarına karşı hak ihlallerine devam etti. Filistin yönetiminin 1967 sınırlarında devlet statüsünde tanınmak için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurması ve Uluslarası Ceza Mahkemesi'ne taraf olma şartını imzalaması üzerine Batı Şeria'ya ödemek zorunda olduğu vergi gelirlerini kesti.

AB'den İsrail'e vergi uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Filistin yönetimine vergi gelirlerini transfer etmeyi durduran İsrail'i yükümlülüklerine sahip çıkması konusunda uyardı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, vergi gelirlerinin Filistin'e transferinin durdurulmasının "İsrail'in yükümlülüklerine uymadığını" belirtti.

Mogherini, İsrail ve Filistin'in son adımlarının zaten gergin olan durumu daha da kötüleştirebileceğini belirterek, taraflardan hızla müzakerelere geri dönülmesini engelleyecek eylemlerden kaçınmalarını istedi.

İsrail, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) taraf olmak için imza atmasını gerekçe göstererek Filistinlilerden toplanan 127 milyon dolarlık vergi gelirinin transferini dondurmuştu.

BM'ye "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünü kazandıktan sonra UCM'ye taraf olma hakkı elde eden Filistin, üyelik sürecinin tamamlanmasıyla İsrailli yetkililer hakkında gelecekte işleyecekleri suçlardan dava açabilecek.