Filistinli Mahkum Siyonistlere Diz Çöktürdü

Filistinli Mahkum Siyonistlere Diz Çöktürdü

İşgalci İsrail’in hapishanesinde 71 gündür açlık grevinde olan Filistinli Bilal Kayid, varılan anlaşmanın ardından açlık grevini sonlandırdı. Kayid, 12 Eylül'de serbest bırakılacak.

İnsan hakları alanında faaliyet gösteren Zamir kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, işgalci İsrail ile varılan ve idarî tutukluluk süresinin sınırlandırılmasını öngören anlaşmanın ardından Bilal Kayid'in 71 gündür sürdürdüğü açlık grevini sona erdirdiği belirtildi.

Açıklamada, anlaşmayla ilgili ayrıntılı bilginin yarın Kayid'in aile üyelerinin de katılacağı bir toplantıyla kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı.

“Filistin Halkı İçin Önemli Bir Başarı”

Kayid'in mensubu olduğu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) açıklamasında da anlaşmanın idarî tutukluluk süresinin uzatılmaması, hücre hapsine konulmaması ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesi maddelerini içerdiği bildirildi. Anlaşmanın, Filistin halkı için önemli bir başarı ve İsrailli gardiyanlar için bir yenilgi anlamı taşıdığı ifade edildi.

İsrail makamlarından konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ne Olmuştu?

İşgalci İsrail makamları, haziran ayında 14.5 yıllık mahkûmiyeti sona eren Kayid hakkında altı ay idarî tutukluluk kararı vermiş, Kayid de 15 Haziran'da kararı protesto etmek için açlık grevine başlamıştı.

Kayid'e destek vermek için işgalci İsrail’in hapishanelerindeki bazı Filistinliler de 17 Temmuz'da açlık grevine girmişti.

İşgalci İsrail'in “idarî tutukluluk” adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler bir ila altı ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, “İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine” karar verilmesi hâlinde ise askerî hâkim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini beş yıla kadar uzatabiliyor.

Kaynak: Sputnik, AP