Filistinli Guruplar İttifak Kurma Kararı Aldı

Filistinli Guruplar İttifak Kurma Kararı Aldı

Hamas, İslami Cihat ve diğer Filistinli grupların ‘Direniş İttifakı’ adı altında bir koalisyon kurdukları bildirildi.

Hamas, İslami Cihat ve diğer Filistinli grupların ‘Direniş İttifakı’ adı altında bir koalisyon kurdukları bildirildi.


Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesinin haberine göre Amerikan Başkanı Trump'ın UNRWA’ya yapılan yardımları azaltma kararı almasıyla birlikte Gazze’de ekonomik durumun giderek kötüleşmesi Hamas’ı ister istemez diğer Filistinli gruplarla ittifak kurmaya sevk etti.


İslami Cihat ve Hamas’ın, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi toplantısına katılmaması, Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas’ın görmezden geleceği kadar basit bir mesele değildi. Mahmud Abbas, bu iki gruba yönelik sert eleştirilerde bulundu.


Bu iki hareketin toplantıya katılmamasına ilişkin çeşitli nedenleri vardı; ama arka planda başka sebepler de söz konusuydu:


Son birkaç hafta içinde ‘İslami Cihat’, ‘Hamas’, ‘Ahrar’, ‘Halk Direniş Hareketi’, ‘Halk Direniş Komiteleri’, ‘Ulusal Mücadele’, ‘Saika’, ‘Filistin’in Kurtuluşu için Halk Cephesi/Genel Komutanlık’ ve ‘el-Mücahidin’ grupları arasında ‘Direniş İttifakı’ adlı yeni bir ittifakın kuruluş belgesinin hazırlanması konusunda görüşmeler yapıldı.


Toplantılarda, söz konusu grupların liderlerinden veya liderlerinin olmaması halinde yardımcılarından oluşan bir ittifak liderliği oluşturulması kabul edildi.


El Ahbar’ın haberine göre ayrıca, toplantılarda ‘Cemiyet-i İbn Baz’, ‘Elviyetu’t- Tevhid’ ve ‘İslami Direniş Komiteleri’ gibi selefi grupların da bu ittifaka alınması önerisi yapıldı. Bazı gruplar bunların ittifaka dahil edilmesine karşı çıktı; ancak Hamas ve İslami Cihat, Körfez ülkeleri ve Türkiye ile ilişkileri kolaylaştıracağını öne sürerek bu grupların dahil edilmesini savundu.


Haberde ayrıca Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam’ın tekfirci grupların faaliyetlerinin önlenmesi için bir özel bir kuvvet oluşturduğu bildirildi.


Kaynak : YDH