Filistinli Gruplar Moskova'da

Filistinli Gruplar Moskova'da

Filistinli 10 grubun heyetlerinin, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Doğu Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlen kongreye katılmak üzere Moskova’ya gittiği bildirildi.

 

Rusya’nın başkenti Moskova’da bugün başlayan kongrenin iki gün süreceği, Filistinli grupların bu kongrede Filistin’in iç sorunları ve Filistin uzlaşısı gibi konuklar hakkında görüşeceği belirtildi.

Kongrede İslami Direniş Hareketi Hamas’ı, hareketin siyasi büro üyeleri Musa Ebu Merzuk ve Hüsam Bedran’ın temsil edeceği, Filistin Kurtuluş Örgütü Fetih’i ise örgütün merkez komitesi üyeleri Azzam el-Ahmed ve Ruhi Fettun temsil edeceği kaydedildi.

Kongrede açıklamada yapan, Rusya Avrupa Enstitüsü’nün araştırmacılarından Aleksandr Shumulin, İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Rusya yetkilileriyle iletişiminin devamlı olması yararına olacağını ifade etti.

Ortadoğu’daki dengenin korunması için Rusya’nın etkili ülke olduğunu belirten Shumulin, bölgedeki istikrarın sağlanması için Rusya’nın rolünün zaruri olduğunu söyledi.

Öte yandan Shumulin, açıklamasında, Rusya'nın İslami Direniş Hareketi Hamas'ı "terör örgütü" olarak tanımadığına, önemli bir siyasi aktör ve Filistin halkının bir parçası gördüğüne dikkat çekti.

Filistin uzlaşı çabaları

Hamas'ın Gazze'de yönetime geldiği 2007'den bu yana Filistin topraklarında siyasi bölünmüşlük yaşanıyor.

Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de de Katar ara buluculuğunda uzlaşı görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, başkanlık ve genel seçimlerin yapılması konusunda bir uzlaşı metni imzalamıştı. Bu kapsamda uzlaşı hükümeti, 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki taraf arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Son olarak Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim 2017'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşması" imzalanmıştı. Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bu anlaşmanın da uygulanmasında zorluklar yaşanıyor.