“Filistinli Esir Günü Cuması”nda Neler Yaşandı

“Filistinli Esir Günü Cuması”nda Neler Yaşandı

Onlarca Yaralı, İsrail Topçu Ateşiyle saldırı düzenledi, 40 bin kişi Aksa'da namaz kıldı...

İşgal güçlerinin ateş açtığı “Filistinli Esir Günü Cuması” Gösterilerinde 37 Kişi Yaralandı
Gazze Şeridi’nin doğusunda bugün (19 Nisan Cuma) Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerine katılan Filistinlilere işgal güçlerinin ateş açması sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi’nin doğusunda işgal güçlerinin açtığı ateşle 37 kişinin yaralandığını, yüzlerce kişinin de işgal güçlerinin attığı bombalardan çıkan yoğun gazdan etkilendiğini açıkladı.

Yaralılardan 5’inin ilk yardım görevlisi, 4’ünün de gazeteci olduğunu belirten Filistin Sağlık Bakanlığı, yaralı gazeteciler arasında Filistin Enformasyon Merkezi kameramanı Mahmud Bedir’in de bulunduğunu bildirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında ayrıca Han Yunus’un doğusunda Kızılay’a ait bir ambulansın hasar gördüğü ifade edildi.

Filistin Enformasyon Merkezi muhabiri, El-Bureyc Kampı’nın doğusundaki barışçıl gösteriye işgal güçlerinin saldırdığını, çok sayıda kişinin bombalardan çıkan yoğun gazdan etkilendiğini, yaralanan ilk yardım görevlisinin Deir El-Belah’taki El-Aksa Şehitleri Hastanesi’ne kaldırıldığını söyledi.

Filistinli göstericiler bugün ikindi saatlerinde Ablukayı Kırma ve Büyük Dönüş Yürüyüşü faaliyetlerine katılmak üzere sınır hattı yakınlarında kurulu dönüş kamplarına akın etti.

Filistin Enformasyon Merkezi muhabiri, bu haftaki gösterilerin “Filistinli Esir Günü Cuması” adıyla düzenlendiğini bildirdi.

Gazze halkı 30 Mart 2018’den bu yana Büyük Dönüş Yürüyüşü faaliyetleri kapsamında Gazze Şeridi sınırında gösterilerini sürdürüyor.

Gazze Şeridi'nin beş vilayetinin doğu bölgelerinde sınıra yakın noktalarda kurulan dönüş kamplarında toplanan Filistinliler barışçıl bir şekilde gösteri yaparken işgal güçleri de silahsız göstericilerin üzerine ateş açıyor.

 

Devriye aracına ateş açıldığını öne süren İşgal Ordusu Topçusu Gazze Şeridi’nin Doğusuna Saldırı Düzenledi
İşgal ordusu topçusu bugün (19 Nisan Cuma) öğle saatlerinde Gazze Şeridi’nin doğusunda direniş güçlerine ait bir gözlem noktasına saldırı düzenledi. İşgal ordusunun saldırısında ölen ya da yaralanan olmadığı ifade edildi.

Filistin Enformasyon Merkezi muhabiri, Gazze Şeridi’nin orta bölgesinde bulunan direnişe ait gözlem noktasına iki top mermisinin atıldığını söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi muhabiri, işgal ordusu topçusunun kısa bir süre sonra aynı gözlem noktasına üçüncü kez atış yaptığını bildirdi.

İşgal ordusu, saldırının Gazze Şeridi’nin güneyinde işgal güçlerine ateş açılması üzerine gerçekleştirildiğini öne sürdü.

Filistin Enformasyon Merkezi muhabiri, işgal ordusu topçusunun Gazze kentinin doğusundaki bir gözlem noktasını da hedef aldığını ifade etti.

İşgal ordusu, bugün öğle saatlerinde bir işgal devriyesine Gazze Şeridi’nin güneyindeki Rafah kentinin doğusunda ateş açıldığını öne sürdü.

İşgalcilere ait 0404 sitesi, sınır hattı yakınlarında işgal ordusu devriyesine ateş açıldığını, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını, askeri teçhizatta hasar meydana geldiğini yazdı.

İşgal güçlerinin tüm engellemelerine rağmen 40 Bin Kişi Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kıldı
İşgal güçlerinin tüm kısıtlamalarına ve engellemelerine rağmen bugün (19 Nisan Cuma) on binlerce kişi Cuma namazını Mescid-i Aksa’da kıldı.

Kudüs kenti ve çevresinden, 1948’de işgal edilen topraklardaki beldelerden yaklaşık 40 bin kişinin ve Batı Yaka’dan da az sayıda kişinin Cuma namazı için Mescid-i Aksa’ya gittiği bildirildi.

İşgal güçlerinin Mescid-i Aksa’dan uzaklaştırma cezası verdiği onlarca Kudüslünün de Cuma namazını Eski Belde girişlerinde kıldığı ifade edildi.

Mescid-i Aksa’dan uzaklaştırma cezası alan Kudüslülerin çoğunun Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskınlara karşı çıkan aktivistler olduğu belirtildi.

İşgal güçlerinin Cuma namazından önce Eski Belde semtindeki caddelerden birini kapatması üzerine trafikte yoğunluk ve tartışmalar yaşandığı kaydedildi.

İsrail güçleri Batı Şeria'da 6 Filistinliyi yaraladı
Batı Şeria'daki gösterilere müdahale eden İsrail askerleri, aralarında AA serbest foto muhabiri Nidal Iştiyye ile bir başka gazetecinin de bulunduğu 6 Filistinliyi plastik mermiyle yaraladı.

İsrail güçleri Batı Şeria'da 6 Filistinliyi yaraladı
İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ayrım Duvarı'nı protesto eden Filistinlilere müdahale etti, 2'si gazeteci 6 kişi plastik mermiyle yaralandı.

Filistinliler, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli noktalarında, cuma namazının ardından İsrail'in yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ayrım Duvarı'nı protesto etmek için toplandı.

İsrail askerleri Filistinli göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Filistin Halk Direniş Komiteleri Kefr Kaddum Beldesi Koordinatörü Murad Iştivi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kentine bağlı Kefr Kaddum beldesindeki gösteriye müdahalesinde 6 Filistinlinin plastik mermiyle yaralandığını, birçok göstericinin de gazdan etkilendiğini söyledi.

Filistinlilerin de İsrail askerlerine taşla karşılık verdiğini ifade eden Iştivi, plastik mermiyle yaralananlar arasında Anadolu Ajansı (AA) serbest foto muhabiri Nidal Iştiyye ile bir başka gazetecinin de bulunduğunu aktardı. Yaralıların hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

Filistin'de 2000 yılında patlak veren Aksa İntifadası'nın (2. İntifada) ardından İsrail yönetimi, 2002 yılında "güvenlik" gerekçesiyle Batı Şeria ile İsrail arasına Ayrım Duvarı inşasına başlamıştı. Ayrım Duvarı nedeniyle Batı Şeria'daki 3 milyona yakın Filistinli, işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail'e geçemiyor.

Ayrım Duvarı ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı her hafta cuma günü düzenlenen gösterilere İsrail askerleri gerçek ve plastik merminin yanı sıra göz yaşartıcı gaz ve bazen tazyikli atık suyla müdahale ediyor.