Filistinli Çocukların Eğitimine Engel

Filistinli Çocukların Eğitimine Engel

Ramallah'taki AB destekli yapımına başlanan ancak işgalci İsrail’in baskılarıyla eğitimin aksadığı okul hakkında “izinsiz” yapıldığı bahanesiyle yıkım kararı alındı

Siyonist İsrail Mahkemesi Perşembe günü işgal altındaki Batı Şeria kenti Ramallah'ta AB destekli bir Filistin okulunun yıkılmasına karşı yapılan itirazı reddetti.
 
Tuğla ve teneke çatı ile inşa edilen, kapı ve pencerelerin bile olmadığı okul, 5 ila 13 yaş arası 50 öğrenciye hizmet ediyordu.
 
 'İşgale meydan okumak’
 
Okul müdürü Noura al-Ezhari, Middle East Eye'a okulun akademik yılın başında açıldığını, ancak hala tam donanımlı olmadığını söyledi.
 
Azhari,” okul hala hazır olmasa da, al-Mughayer Köyü ile okul arası yaklaşık 7 km mesafe var. Öğrenciler, işgalci kuvvetlerin bulunduğu bölgeden geçerek okula geliyorlar. Siyonist yönetim buna bile izin vermeyerek, bunun işgale bir “meydan okuma” olarak değerlendiriyor ve öğrencileri tehdit ediyor. Meydan okuma devam ederse herkesi sınır dışı edeceğini söyleyerek korkutuyor. Söz konusu okul girişimi köy sakinlerinin güçlenmesine yol açar gibi bahaneler öne sürülüyor.
 
Ezhari, yıkım emri verilmeden önce, İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin günlük olarak okula baskın yaptığını, okulun üzerinde kamera uçağı uçurduğunu, öğretmenleri ve öğrencileri korkuttuğunu söyledi.
 
” Her gün baskın yapılıyor. Kimliklerimize el koydular, yerleşimciler bizi tehdit etti ve korkuttu " dedi.
 
13 yaşındaki Öğrenci Zaid Salama ise, Ras al-Tin Okulu'ndaki okul inşa edilmeden önce okuluna ulaşmak için uzun mesafeler yürümek zorunda kaldığını söyledi.
 
"Okulun inşa edildiği için çok mutluyduk. Bu tüm sorunlarımızı çözdü” dedi. “Ancak İsrail [yetkililer] hızla yıkmaya karar verdi. Bugün sevincimiz keder ve öfkeye dönüştü.”
 
Salama, eğitim sağlamanın yanı sıra, okulun işgal altındaki Filistin topraklarının bir kısmının işgalden korunmasını garanti ettiğine inandığını belirtiyor.
 
“Okul burada ise, bu burada kalacağımız ve sınır dışı edilmemizin zor olacağı anlamına geliyor. Okul varlığımızı pekiştiriyor "
 
Salama'nın arkadaşı Malak Omar da, (11) “bu okulda kendimizi güvende hissedeceğimizi düşünüyoruz, çünkü el-Mughayer'deki okula giderken yerleşimcilerin biran bizi ezeceğini hissediyordum ve korkuyordum.
 
Ömer, “okulu yıksalar bile, yeni bir tane inşa edeceğiz” diye sözlerine ekliyor. Bu düşünce diğer öğrencilerde de hâkim.
 
Ömer, "okulumuzun yıkılmasını değil, geliştirilmesini istiyoruz" dedi.
 
Yeni bir ders
 
”Eğer okulumuzu yıkarlarsa, geri dönüp yeniden inşa edeceğiz "
 
Arapça dil dersinde, öğretmen Baian Ba'arat öğrencilerine öğretim planının bir parçası olmayan bir ders verdi.
 
Ba'arat,” korkmuş ve üzgün olsak da, öğretmenler olarak bizi güçlendiren şey, çocukları okula saldırdıklarında [İsrail] ordusunu görmezden gelmek ve hala derse dikkat etmek, hatta bazen şarkı söylemeye başlamak " dedi.
 
Okula giderken birçok zorlukla karşı karşıya kalmasına rağmen, zorluklara maruz kalan çocukları desteklemek için her gün gitmekte ısrar ettiğini söyleyen Ba’arat, “Bu çocuklar dünyadaki tüm desteği hak ediyor. En iyi eğitim ve okul ortamını ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri parlak bir geleceği hak ediyorlar. Eğer okulumuzu yıkarlarsa, geri dönüp yeniden inşa edeceğiz " dedi.
 
AB destekli proje
 
Ramallah ve El-Bireh Valiliği Eğitim Müdürü Bassem Arikat'a göre, okul, önceki okullarına ulaşmak için birçok engelden geçen bölgedeki 50 çocuğun ihtiyaçlarına cevap vermek için Avrupa Birliği destekli projenin bir parçası olarak inşa edildi.
 
"Okulu inşa etme kararı çocuklara biraz güven ve istikrar sağladı, ancak İsrailliler bize inşaat izni vermeyi reddetti ve buna karşı bir yıkım emri verdi. Bu yıkım kararı sadece [İsrail] yerleşim ve genişleme projesine hizmet ediyor.”
 
Arikat, okulun bir Filistin vatandaşı tarafından bağışlanan Filistin toprakları üzerine inşa edildiğini ve İsrail makamlarından arazinin sahipliğini kanıtlayan resmi belgeleri almayı başardığını vurguladı.
 
Ras al-Tin Okulu, C bölgesinde inşa edilen 18 okuldan biriydi, bu bölgelerdeki okullar genellikle “meydan okuma okulları” olarak adlandırıldı, AB ve diğer Avrupa örgütleri tarafından desteklendi. Ancak Avrupa desteği, bu tür projeler için koruma veya dokunulmazlığı garanti etmedi.
 
Kaynak: Middle East Eye
 
Tercüme: Hürseda