Filistinli Çocuklar İşçi Olarak Çalıştırılıyor

Filistinli Çocuklar İşçi Olarak Çalıştırılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre Filistinli çocuklar Batı Şeria'da İsrail yerleşim birimlerindeki çiftliklerde tehlikeli koşullarda çalıştırılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Filistinli çocukların Batı Şeria'da İsrail yerleşim birimlerindeki çiftliklerde tehlikeli koşullarda ve düşük ücret karşılığında çalıştırıldığını bildirdi.

Örgütün 76 sayfalık raporunda, Filistinli çocukların, çiftliklerde büyük bölümü ihraç edilen zirai ürün yetiştirmek, toplamak ve paketlemek için kullanıldığı, çocukların düşük ücret karşılığında ve uluslararası standartların ihlali anlamına gelen tehlikeli koşullarda çalıştırıldığı belirtildi.

Bazı çiftliklerde sıklıkla aşırı sıcaklarda 11 yaşındaki çocukların bile çalıştırıldığına işaret edilen raporda çocukların ağır yükler taşıdığı, tehlikeli tarım ilaçlarına maruz kaldığı, ayrıca bazılarının işten kaynaklanan yaralanmalar veya hastalıklarda tedavi masraflarını kendileri karşılamak zorunda kaldığı kaydedildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, raporun hazırlık aşamasında, Batı Şeria'nın yüzde 30'unu kapsayan ve en geniş zirai alanların bulunduğu Ürdün Vadisi bölgesindeki 7 çiftlikte çalışan 38 Filistinli çocuk ve 12 yetişkinle görüştüğü bildirildi.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika yöneticisi Sarah Leah Whitson, "İsrail yerleşimleri, Filistinli çocukların haklarının ihlali üzerinden kar sağlıyor. İsrail'in ayrımcılık ve yerleşim politikalarının yoksullaştırdığı yöre halkından gelen çocuklar, okulu bırakıyor ve başka seçenekleri olmadığını hissettiklerinden tehlikeli işlere kalkışıyorlar, öte yandan İsrail bunu görmezden geliyor" ifadesini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in bu yerleşimleri kaldırması, çocuk hakları ve çalışma haklarıyla bağlantılı uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülükleri çerçevesinde çocukların işe alınmasını yasaklaması gerektiğini de bildirdi.

Dünya Bankası'na göre, Ürdün Vadisi başta olmak üzere İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilerin tarım yapılan topraklara ve suya erişimine yönelik ayrımcı kısıtlamalar, her yıl Filistin ekonomisinin 700 milyon dolar zarar etmesine neden oluyor.

Ürdün Vadisi'nde Filistinlilerin yoksulluk oranı, yüzde 33,5'e kadar çıkıyor.

(AA)