Filistin'den İsrail'in BM'deki Başkanlığına Tepki

Filistin'den İsrail'in BM'deki Başkanlığına Tepki

Hamas başta olmak üzere farklı eğilimdeki Filistinli gruplar İsrail'in BM Altıncı Komitesinin başkanlığına getirilmesini tepkiyle karşıladı

Hamas, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Altıncı Komitesinin başkanlığına getirilmesine tepki göstererek bunun getirilmesinin İsrail terörüne karşı verilmiş bir uluslararası ödül olduğunu belirtti.
Hamas'tan bugün yapılan yazılı açıklamada "Bu karar İsrail'i Filistin halkına yönelik suç işleme konusunda cesaretlendirecek." ifadelerine yer verildi.
Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise "İsrail'in Altıncı Komitesinin başkanlığını devralması derin endişeyle takip edilmektedir." denildi.
Açıklamada, "Batılı ülkeler İsrail'in bu komite için aday gösterilmesini nasıl kabul ediyor? Özellikle de bu ülkelerin bir duruşu var ve açıkça İsrail'in uluslararası hukuka ve kararlara yönelik ihlallerine dair raporları içeren bir mirası var." ifadeleri kullanıldı.
Bu ülkelerin İsrail'i yargılaması gerekirken aksine uluslararası hukuka yönelik ihlalleri nedeniyle ödüllendirdiği bildirildi.
İslami Cihad Hareketi de yayımladığı yazılı açıklamada bu kararın BM tarihi için utanç olduğunun altını çizdi.
Açıklamada, bu kararın İsrail'i işlediği suçlar karşılığında ödüllendirdiği, Kudüs'ü Yahudileştirme ve Yahudi yerleşim birimleri inşa etme, Filistin halkına yönelik suç işleme konusunda cesaretlendireceği ifade edildi.
Sol eğilimli Filistin direniş örgütlerinden Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, bunun uluslararası kurumların İsrail yanlısı olduğunu açığa çıkaran büyük bir skandal olduğunu vurgulayarak, "İsrail dünyada terör yayma sembolüdür." denildi.
Avrupa ülkeleri, BM'nin Altıncı Komitenin başkanlığına İsrail'i aday göstermişti. Gece yarısı İsrail temsilcisi Danny Danon Altıncı Komitenin başkanı olarak seçilmişti.
Söz konusu komite, küresel terörizm ve savaş zamanında sivillerin korunmasına ilişkin 4. Cenevre Sözleşmesi ek protokolleriyle ilgilendiği kaydedildİ