Filistin'de yine Hamas-Fetih gerilimi

Filistin'de yine Hamas-Fetih gerilimi

Hamaslı yetkililer Ramallah'ta düzenlenen kutlama gösterilerinin ardından bazı üyelerinin Fetih Hareketi tarafından tutuklandığını duyurdu. Fetih ise Hamas'ı kendi üyelerini zorla Gazze'de tutmakla suçladı.

Hamas yönetimi, mensuplarının ailelerinin Fetih Hareketi tarafından Batı Şeria'da zorla evlerinde tutulduğunu ve çıkmamaları için baskıya maruz kaldıklarını öne sürdü.

Al Jazeera muhabiri Samir Ebu Şammale, Batı Şeria'da Filistinli güvenlik güçlerinin Gazze'de ateşkes kutlamalarını düzenleyen ekipten bir kişiyi tutuklayarak, ses ve görüntü cihazlarına el koyduğunu söyledi.

Al Jazeera'ya konuşan Fetih’e bağlı güvenlik yetkilileri, gösterilerine katılan bazı Hamaslıları kutlamaları esas amacından saptırmakla suçladı.

Hamas yetkilisi Said Ebu Baha, en az beş Hamas üyesinin Filistinli güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını iddia etti.
Ebu Baha, gözaltı işleminin Fetih'ten izin alınarak resmi prosedürlere uygun düzenlenen kutlamalar sırasında yapıldığını söyledi.

Kutlamalar sırasında bölgenin Fetih’e bağlı ekipler tarafından basıldığını ifade eden Ebu Baha, ses ve ışık sistemlerine el konulduğunu, gösterilere izin verilmediğini aktardı.

Hamaslı yetkili, kutlamalarda bazı kişilerin ferdi ve sorumsuz bir şekilde davranmış olabileceğini de söyledi.

Ancak Ebu Baha, güvenlik güçlerinin kutlamaların özüne ve genel söylemine bakmaları gerektiğini, kutlama heyetinin birliği zedeleyecek bir söylem kullanmadığını, resmi prosedürün dışına çıkmadığını ifade etti.


Fetih’in suçlamaları

Konu ve Hamas'în iddialarıyla ilgili Fetih Merkezi Karar Komitesi tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada Gazze’de bulunan Fetih yanlısı 300 ailenin İsrail bombardımanına rağmen zorunlu ikamete mecbur bırakıldığı ifadesi yer aldı.

Fetih, Hamas’ın bu ailelerin nasıl bir tehlike altında bulunduklarını bildiği halde bu yolu seçtiğini kaydetti.

Al Jazeera’ya açıklama yapan Fetih Hareketi yetkililerinden Avda Recub, Hamas’ın tutuklu Fetih üyelerini, 'cezaevini boşalttık' açıklaması yapmasına rağmen İsrail bombardımanı altında cezaevinde tutmayı sürdürdüğünü devam ettiklerini söyledi.

Recub, Birlik Hükümetinin üzerine düşeni yapması gerektiğini, Hamas’ın da kendi üzerine düşeni şeffaf bir şekilde yerine getirerek yardımcı olması gerektiğini söyledi.


Birlik Hükümeti

Gazze'yi yöneten Hamas, Fetih hareketiyle birlik hükümetinin kurulması konusunda 2 Haziran’da anlaşmaya vardı. Ardından Rami Hamdallah önderliğindeki hükümet üyeleri yemin ederek göreve başladı.

Ancak birlik hükümetinin kurulmasının ardından, Doğu Kudüs'te üç Yahudi yerleşimcinin kaçırılmasını gerekçe gösteren ve Hamas'ı suçlayan İsrail Gazze'ye saldırmaya başladı.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra ordusunu karadan çeken İsrail, Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda 578'i çocuk 2 bin 147 kişinin hayatını kaybettiği 11 binden fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.