Filistin uzlaşı hükümetinde 'Gazze maaş krizi' çatlağı

Filistin uzlaşı hükümetinde 'Gazze maaş krizi' çatlağı

Fetih Hareketi, Gazze'deki maaşlardan yeni hükümetin sorumlu olamayacağını açıkladı, Hamas ise hükümetin en önemli dayanağının darbe aldığını savundu

Fetih Hareketi Milli Uzlaşı Komisyonu Başkanı Azzam el-Ahmed, uzlaşı hükümetinin, Gazze'deki eski Filistin hükümeti görevlilerinin maaş ödemelerinden sorumlu tutulamayacağını söyledi. Hamas ise, bu açıklamalarla uzlaşı hükümetinin en önemli dayanağının darbe aldığını savundu.

Azzam el-Ahmed, Ramallah'taki ofisinde düzenlediği basın toplantısında, Hamas-Fetih arasında 2011 yılında imzalanan anlaşmada, Gazze'deki kurum ve memurların durumunu incelemek üzere mali, idari ve hukuki uzmanlardan oluşan komite oluşturulması yönünde karar alındığını hatırlattı.

Komitenin, 4 ay içinde görevini tamamlayacağını ifade eden Ahmed, Gazze'deki memurların para çekme makinelerinin önünü kapatarak yaptıkları eyleme ilişkin, "Uzlaşı hükümeti Gazze'de henüz görevi teslim almadı" dedi.

"Bir Filistinlinin bile aç kalmasına izin vermeyeceğiz. Tüm memurlar için çözümler üretilecek" diyen Ahmed, Hamas'a, Filistin'de uzlaşıyla sağlanan atmosferi bozacak açıklamalar yapmaktan kaçınma çağrısında bulundu.

Hamas'ın, halen Gazze'deki Fetih mensuplarını tutukladığını iddia eden Ahmed, "Geriye dönüş yok. Ayrılığı bitirme treni bir kere hareket etti. Askeri imkanlarını kullansa dahi yeryüzündeki hiçbir güç, bu treni durduramayacak" diye konuştu.

HAMAS: UZLAŞI HÜKÜMETİ DARBE ALDI

Hamas hareketi liderlerinden Yahya Musa, Fetih hareketi Milli Uzlaşı Komisyonu Başkanı Azzam el-Ahmed'in Gazze'deki eski Filistin hükümetinde görevlilere maaşlarının ödenmemesiyle ilgili olarak "Ahmed'in açıklamaları vizyonda bir sapma olduğunu gösteriyor. Uzlaşı hükümetinin en önemli dayanaklarından biri darbe aldı" dedi.

Ahmed'in, Hamas'ın elinde tutuklu Fetih mensupları olduğuna ilişkin açıklamasına da değinen Musa, şunları söyledi:

"Hamas'ın şu an Gazze'de yönetme yetkisi bulunmadığı için bu sözler faydasız. Bunun yanı sıra milli mutabakat sonrası tutukluların durumunu araştırmak için kurulan Özgürlükler Komitesi var, Gazze'deki emniyet birimleri var. Bunların tümü İçişleri Bakanı ve Başbakan Rami el-Hamdallah'ın sorumluluğunda. Eğer gerçekten Hamas'ın elinde iddia edildiği gibi tutuklular varsa bunun hesabı sorulmalı." 

Ahmed dün yaptığı açıklamada, uzlaşı hükumetinin, Gazze'deki eski Filistin hükümeti görevlilerinin maaş ödemelerinden sorumlu tutulamayacağını belirterek, uzlaşı hükümetinin Gazze'de henüz kurulmadığını ifade etmişti.

Gazze'deki eski Filistin hükumeti memurları ve polisler, geçen hafta maaşlarının hesaplarına yatmamasını protesto ederek, ATM'lerin önünü kapatmış, Batı Şeria'daki eski hükumet çalışanlarının maaşlarını çekmesini engellemişti.

Filistin'de, 23 Nisan'da Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde geçen hafta uzlaşı hükümeti kurulmuştu. Bu hükümetin ardından Filistin'de 6 ay içinde seçimlerin yapılması planlanıyor.