Filistin Şehitlerini Uğurluyor

Filistin Şehitlerini Uğurluyor

İsrail askerlerinin, önceki gün Gazze sınırındaki çeşitli bölgelerde düzenlenen “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerine müdahalesi sonucu şehit düşen Filistinliler beldelerinde düzenlenen cenaze törenleriyle son yolculuklarına uğurlandı.

Hamdan Ebu Amşe için Beyt Hatun, Badir es-Sabbağ için Cibaliya, Abdulkadir Havacri için Nuseyrat, Naci Ebu Hacir için Beric Mülteci Kampında cenaze törenleri düzenlendi. Diğer şehit cenazelerinin de gün içinde defnedildiği bildirildi. Gazze sınırındaki olaylara gerçek mermi ile müdahale eden İsrail askerleri, 15 Filistinliyi şehit etmiş, en az bin 400 Filistinliyi yaralamıştı. Hayati tehlikesi bulunan 20 yaralı nedeniyle ölü sayısının artacağından endişe ediliyor.

SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Genel greve gidilen Batı Şeria’da ise kepenkler açılmadı, okul ve resmi daireler hizmet vermedi. Öte yandan Filistin gündemiyle acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrası açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki olaylara ilişkin bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN TAZİYE TELEFONU
Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Filistinli mevkidaşı Riyad el-Maliki’yi telefonla arayarak başsağlığı dileklerini ilettiği belirtildi. Çavuşoğlu, Maliki’ye, Erdoğan’ın Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde “ABD’nin Kudüs kararını yeniden gözden geçirmesini istediğini” aktardı.


İsrail elçiliğinden kara propaganda
İsrail’in İstanbul Büyükelçiliği, dün yaptığı paylaşımlarla, Filistinlilerin, Büyük Yürüyüş Günü sırasında çocukları kalkan olarak kullandığı yalanını yaydı. Aynı yalanı, İsrail’in Avrupa Birliği sayfası ve Türkiyedüşmanı yayın organı BILD ‘in yalan üretme makinesi Kai Diekmann da paylaştı.

Hedef Müslümansız Kudüs
Mirasımız Derneği (Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Demirci, İsrail’in hedefinin Müslümansız bir Kudüs olduğunu söyledi. Demirci, “İsrail tarafından çıkartılan yeni yasa ile Kudüslü ve Filistinli Müslümanlar terör örgütü mensubu sayılarak kendi toprakları dışına sürgün edilmeye çalışılıyor. Filistin topraklarında Müslümanlara yönelik oynanan sistematik eylemler en nihayetinde Kudüs’ü asıl sahiplerinden arındırmaya yöneliktir” ifadelerini kullandı. Demirci, asıl önemli olanın İsrail’in hamlelerine karşı Müslümanların ne yaptığı olduğunu kaydetti.