Filistin, güneş kuşunu "milli kuş" ilan etti

Filistin, güneş kuşunu "milli kuş" ilan etti

Filistin Bakanlar Kurulu, Filistin güneş kuşunu (Cinnyris osea), ülkenin milli kuşu olarak kabul etti.

Bakanlar Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Filistin güneş kuşunun, ülkenin milli kuşu olarak kabul edildiği belirtilerek, "Güneş kuşu, dünyada Filistin'in adını taşıyan tek kuştur. İlk olarak Filistin'de 1865 yılında keşfedilmiştir. Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi'nin de kayıt altına aldığı bu tür, Filistin'de yaşayan kuşlardan biri olarak kabul edilir" denildi. 

Filistinli Çevrebilimci Prof. Dr. Beban eş-Şeyh de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistin'in kültürel mirasını, mimarisi, mutfağı ve geleneksel kıyafetlerini Yahudileştirmeye çalışan İsrail'in, kuş ve bitki türlerini de kendisine ait kılmaya çalıştığı bir zaman diliminde Bakanlar Kurulu'nun aldığı bu karar, son derece önemlidir. Örneğin İsrail gizli servisi Mossad, İsrail işgalinden önce Filistin'de yaşayan İbibik'i kendi sembolü yapmıştır" ifadesini kullandı. 

Merkezi Beytüllahim'de bulunan Yaban Hayatı Derneği Başkanı İmad el-Atraş da Filistin köylerinde, "Sud" ya da "Ebul Abd" olarak da isimlendirilen güneş kuşunun, Filistin'in adını taşıması nedeniyle siyasi ve uluslararası anlamda büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Artık Filistin adında milli bir serçemiz var" dedi.

Atraş, 150 yıl öncesinde çevrebilimciler ve Avrupalı uzmanlarca serçenin, Filistin'de yaşadığının tespit edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İsrail, tüylerindeki turuncu renge atfen kuşun adını 'Turuncu kuş' olarak adlandırmaya çalıştı ama başaramadı. Filistin güneş kuşu, Filistin'in dağları, ovaları ve tüm bölgelerinde yaşamaktadır. Ufak yapısı, uzun ve kavisli gagasıyla bilinir. Güneş vurduğunda parlar. Güzel bir sesi vardır. Ağaçlara yuva yapar, çiçek nektarlarıyla beslenir." 

AA