Filistin Direnişi İki Dava Adamını  Kaybetti

Filistin Direnişi İki Dava Adamını Kaybetti

Filistin Direnişinin iki önemli ismi tekbikrlerle ebediteyete uğurlandı

Bir taraftan işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeybatısında yer alan Kuber köyünde toplanan binlerce Filistinli, koronavirüs salgını sebebiyle vefat eden Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları’nın Batı Şeria’daki kurucularından ve direnişin öncülerinden Şeyh Ömer el-Bergusi’yi toprağa verirken, diğer taraftan el-Halil kentinde yoğun bir kalabalık, keza salgın nedeniyle hayatını kaybeden Hamas yöneticilerinden araştırmacı yazar Adnan Ebu Tebane’yi ebediyete uğurladı.
 
Hamas'ın önde gelen isimlerinden biri olan, özgürleştirilmiş eski esirlerden el-Bergusi, birçok kez tutuklanıp yaklaşık 28 yılını işgal zindanlarında geçirirken, kalemiyle Filistin davasını savunan Ebu Tebane, ömrünün yaklaşık 10 yılını aynı şekilde İsrail cezaevlerinde geçirdi.
 
Hamas’ın üst düzey yöneticilerinin ve çok sayıda kanaat önderinin katıldığı cenaze törenlerinde Filistinliler, tekbirler eşliğinde defin işlemlerini gerçekleştirdi. Ayrıca törenlerde Filistin ve Hamas bayrakları taşındı. Cenaze merasimine iştirak eden bir Hamaslı yetkili, cenazede Kassam Tugayları adına bir açıklamada bulunarak el-Bergusi için Allah’tan rahmet, akraba ve sevenlerine başsağlığı diledi.
 
Açıklamada el-Bergusi’nin, Kassam Tugayları’nın Batı Şeria’daki kurucularından ve buradaki birçok birimle doğrudan ilgilenen komutan olduğunu bildirdi. Aynı zamanda Hamas yöneticilerinden Mustafa Ebu Arra, Allah’a verdiği ahde vefa gösterdiğini belirttiği el-Bergusi’nin ruhunu selamladı. Ebu Arra, el-Bergusi’nin eşine az rastlanır bir komutan olduğu ve Filistin davasının sarsılmaz dağlarından biri olduğunu kaydetti.
 
Hamas liderlerinden Şeyh Mahmud eş-Şevbeki, “Bu büyük kalabalık, Yüce Rabbine kavuştuğu günde el-Bergusi’nin benimsediği yolun doğruluğunu ortaya koyuyor. Burada toplanan binlerce insan, Şeyh el-Bergusi’nin takındığı tutumun şerefli bir yaklaşım olduğunun tercümanıdır.” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmasında eş-Şevbeki, “Ey kutlu komutan, gökler, Allah yolunda yaptığın cihat için ağlasa hakkıdır. Seni ahirete uğurlamak üzere burada toplanan kalabalıklar, salih amellerine şahittir.” dedi.
 
Üç hafta önce Kovid-19 hastalığına yakalanan özgürleştirilmiş eski esir el-Bergusi, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine Ramallah'ın doğusundaki Hugo Chavez Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Hamas liderlerinden el-Bergusi, 25 Mart Perşembe öğle vakti koronavirüs nedeniyle vefat etti.
 
Filistin direnişinin sembol isimlerinden biri olan ve hayatının 25 yılını demir parmaklıklar arkasında geçiren Şeyh Ömer El-Bergusi, işgal altındaki Batı Şeria'da 2018 yılında 8 Yahudi yerleşimcinin yaralandığı silahlı saldırının sorumlusu olduğu iddiasıyla şehit edilen Salih Ömer Salih el-Bergusi ve şu an zalim İsrail’in zindanlarında esir bulunan Asım el-Bergusi'nin babasıdır. (Filistin Enformasyon Merkezi)