Filistin Ayakta

Filistin Ayakta

"Yüzyılın Yalanı"na Filistin'den Tepki...

Hamas'tan Filistin yönetimine 'İsrail'le yapılan anlaşmalardan çekilme' çağrısı
Hamas, Filistin yönetimine, Trump'ın bugün açıklaması beklenen sözde barış planına tepki olarak "İsrail'le yapılan bütün anlaşmalardan çekilme" çağrısı yaptı.

Resim
Hamas, Filistin yönetimine, ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün açıklaması beklenen sözde barış planına tepki olarak "İsrail'le yapılan bütün anlaşmalardan çekilme" çağrısı yaptı.

Hamas'ın Batı Şeria'daki yöneticilerinden Vasfi Kabha, yaptığı yazılı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan Trump'ın İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı sözde barış planına tepki göstermesini istedi.

Resim

Kabha, "Yüzyılın Anlaşması adı verilen plana karşı koymanın en hızlı yolu Oslo sürecini sona erdirerek halka dönmektir." ifadelerini kullandı.

Filistin yönetiminden "halkın sokaklara inmesine ve gösteriler düzenlemesine izin vermesini" isteyen Kabha, Filistinlileri de Yahudi yerleşimcilere karşı harekete geçmeye çağırdı.

Kabha ayrıca Filistin'in birlik içinde el ele vererek Filistin Devlet Başkanı Abbas liderliğinde İsrail işgaline karşı direniş göstermesi gerektiğini ifade etti.

Abbas liderliğinde yapılacak toplantıya Hamas ve İslami Cihad da katılıyor
Öte yandan, Hamas ve İslami Cihad hareketleri, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın liderliğinde Ramallah'ta düzenlenecek toplantıya katılacaklarını açıkladı.

FKÖ Yürütme Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed, ABD Başkanı Trump'ın sözde İsrail- Filistin barış planını açıklaması sonrasında yapılması planlanan toplantıya Hamas ve diğer Filistinli grupların da davet edildiğini duyurmuştu.

Trump'ın sözde barış planı
ABD yönetiminin İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı sözde barış planının detayları netleşmese de uluslararası basında, buna ilişkin bazı bilgiler yer alıyor.

Haberlere göre, plan, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.

Planda, İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüş hakkına ise değinilmediği dile getiriliyor.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediği ifade ediliyor.

Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da dün yaptığı görüşmede, İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı sözde barış planını bugün açıklayacağını belirtmişti.
Gazzeliler ABD'nin sözde barış planını protesto etti
Gazze'de ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün açıklayacağını duyurduğu ve "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı sözde barış planı protesto edildi.
Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerde, ABD ile İsrail'in izlediği politikalara tepki gösteren eylemciler, "Yüzyılın Anlaşmasına hayır", "Ulusal birliğe evet" yazılı dövizler taşıdı.

Eş-Şati Mülteci Kampı'nda düzenlenen eylemde konuşan Filistin Halk Komiteleri Yetkilisi Nasr Ahmed, planın açıklanması ve içeriğinin dayatılmasının, uluslararası kanunları ihlal eden tek taraflı bir uygulama olduğunu söyledi.

"Varlığımızın ve davamızın hedef alındığı kritik bir yol ayrımındayız." diyen Ahmed, planın uygulamaya konulma ihtimaline karşı uyarıda bulunarak, Filistinli gruplara siyasi ayrılığı bitirme çağrısında bulundu.

Ahmed, Arap ve İslam ülkelerinden de plana karşı çıkmalarını ve Filistin halkının yanında durmalarını istedi.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde düzenlenen gösteride konuşan Komitenin Başkan Yardımcısı Adnan el-Fakavi de sözde barış planını reddettiklerini belirterek, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık haklarına dikkati çekti.

Yine güneyde bulunan Refah kentindeki eylemde göstericilere hitap eden Komite Yetkilisi Muhammed el-Muzeyyen, planın, "Filistin davasını tasfiye" amacı taşıdığını savundu.

Muzeyyen, Filistinli gruplardan plana karşı mücadele için ortak bir metot belirlemelerini ve ulusal birliği sağlamalarını istedi.

Trump’ın sözde barış planı
ABD yönetiminin İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı sözde barış planının detayları netleşmese de uluslararası basında, buna ilişkin bazı bilgiler yer alıyor.

Haberlere göre, plan, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içeriyor.

Planda, İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüş hakkına ise değinilmediği dile getiriliyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediği ifade ediliyor.

Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da dün yaptığı görüşmede, sözde barış planını bugün açıklayacağını duyurmuştu.

Gazze'de Trump'un sözde barış planına karşı askeri geçit düzenlendi
İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde, Trump'un sözde barış planı "Yüzyılın Anlaşması"na tepki olarak 150 askerin katılımıyla askeri geçit yapıldı.
İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde, Trump'un sözde barış planı "Yüzyılın Anlaşması"na tepki olarak 150 askerin katılımıyla askeri geçit düzenlendi. 

Filistin ordusuna bağlı piyadeler ve askeri araçlar, sokaklarda bayraklarla boy gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail-Filistin sorununa "çözüm bulmak" amacıyla hazırlandığı öne sürülen "Yüzyılın Anlaşması" planını TSİ 20.00'de açıklaması bekleniyor.

aa