Filipinler'de Hükümet - MILF Anlaşması Tamam...

Filipinler'de Hükümet - MILF Anlaşması Tamam...

Filipinler hükümeti, ülkenin güneyindeki direniş hareketi MILF ile resmen anlaştığını duyurdu

Filipinler hükümeti, kendisine karşı savaşan ülkenin güneyindeki silahlı direnişin en önemli grubu MILF'le anlaşma sağladı. Açıklama, Filipinler hükümeti sözcüsü Edwin Lacierda tarafından yapıldı. Sözcü, ülkenin güneyinde isyan eden Müslüman grup Moro İslami Özgürlük Cephesi ile isyanı sona erdirmek için anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Filipinler'de Müslüman Moro İslami Özgürlük Cephesi ve Filipinler hükümeti arasında yaklaşık 40 yıldan bu yana devam eden çatışmalar, bu anlaşmayla sona erecek. Filipinler hükümeti, önümüzdeki günlerde geniş bir barış anlaşması imzalamayı planladıklarını da duyurdu. Taraflar, Malezya'nın arabuluculuğu ile bir süredir başkent Kuala Lumpur'da bir araya geliyordu.

Filipinler'de 40 yıldan bu yana devam eden direnişte binlerce insan hayatını kaybetmişti. Sözcü Lacierda, Malezya'da gerçekleştirilen görüşmelerde yaklaşık 11 bin kişilik silahlı bir gücü bulunan Moro İslami Özgürlük Cephesi lideriyle üç konuda anlaşma imzaladıklarını, kapsamlı barış anlaşmasını ise önümüzdeki günlerde Filipinler'in başkenti Manila'da imzalamayı planladıklarını söyledi.

Diğer isyancı gruplar halen hükümetle çatışmalarını sürdürüyor. Siyasi uzmanlar ise Moro İslami Özgürlük Cephesi'nin hükümetle anlaşmasının, diğer silahlı grupların da bu yönde adım atmalarına imkan sağlayacağını düşünüyor.