FETÖ'cü Binbaşı:Darbe Planını İstanbul Bozdu

FETÖ'cü Binbaşı:Darbe Planını İstanbul Bozdu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunan eski Binbaşı Mehmet Semih Üskaya’nın bir kez daha ifadesine başvurdu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunan eski Binbaşı Mehmet Semih Üskaya’nın bir kez daha ifadesine başvurdu. Üskaya, Zırhlı Birlikler Okulu’ndaki tankların zamanında çıkmadığını, İstanbul’un faaliyete erken başlayarak koordinasyonu bozduğunu aktardı.
 
Üskaya, 15 Temmuz günü saat 23.00 sıralarında, darbe girişimi sonrasında tutuklanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) çıkarılan eski Güvercinlik Kara Havacılık Okul Komutanı Tuğgeneral Ünsal Coşkun’un, helikopter pilotu Özcan Karacan’a, Genelkurmay Başkanlığı çevresindeki tepe lambalı bütün araçların helikopterlerle vurulmasını emrettiğini söyledi.
 
Üskaya, daha sonra Coşkun ile Yarbay Mehmet Şahin’in, “Zırhlı Birlikler Okulu’ndaki tankların zamanında çıkmadığını, Ankara’nın İstanbul’a göre faaliyete geç başladığını, İstanbul’un faaliyete erken başlayarak koordinasyonu bozduğunu” konuştuklarını aktardı.
 
İkili arasında, “Hava Kuvvetleri’nde işler iyi gidiyor. En iyi uyum ve en çabuk reaksiyonu havacılar veriyor” konuşmalarının geçtiğini anlatan Üskaya, Coşkun ve Şahin’in Gölbaşı’na helikopterlerle personel taşınması, MİT ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün ateş altına alınması, uçak ve helikopter pilotları arasında telsiz irtibatı için kodlama yapılması ve 1-2 helikopterin hasar almasından bahsettiklerini ifade etti.
 
‘EMİR KOMUTA ZİNCİRİNE UYDUM’
 
Üskaya’nın ifadesinde bahsettiği Coşkun, 27 Temmuz tarihli “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname” kapsamında TSK’dan çıkarılmış, askeri rütbesi de alınmıştı.
 
Darbe girişimi kapsamında tutuklanan Coşkun, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınan ifadesinde, “Darbe olduğunu bilmiyordum ve emir komuta zincirinde bana verilen emirleri yerine getirdim. Kara Kuvvetleri ve Genelkurmaydan listeyi teyit ettim ve bu doğrultuda emirlere uymaya başladım. Ben kimseyi alıkoymadım ve kaçırmadım. Akıncı Üssü’ne de kimseyi götürmedim” şeklindeki görüşlerini paylaşmıştı. Coşkun, “Kanunsuz emre neden uydun?” sorusu üzerine susma hakkını kullanmak istediği yanıtını vermişti.
 
Cezaevinden jandarma tarafından adliyeye getirilen Üskaya, soruşturma savcısına ifade verdikten sonra yeniden cezaevine götürüldü.