"Fethullah Gülen’e Ben Ne Sorardım?"

"Fethullah Gülen’e Ben Ne Sorardım?"

Belki bu sorulara cevap gelmeyecek. Fakat, Gülen Cemaati bir özeleştiri yapmalı...

Levent Gültekin / İnternethaber.com

Fethullah Gülen’e ben ne sorardım?

 

Zaman gazetesi yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı Fethullah Gülen’le bir röportaj yapmış. Neler konuşuldu henüz bilmiyoruz. Fakat, Ekrem Dumanlı’nın Gülen’e olan yakınlığı ortada. Bu yakınlığın bazı önemli soruların sorulmasını engelleyeceğini düşünüyorum.

İnşallah yanılırım.

Röportajın duyurularını görünce, “acaba neler sorulmuştur” diye düşündüm.

Fethullah Gülen’le röportajı ben yapsaydım şu soruları sorardım.

Önce, kendimle ilgili özel bir soru:

  • Fethullah bey, Türkiye’de sizin yetiştirdiğiniz insanlar, binlerce kişinin telefonlarını dinlemekteler. En azından, bu konuda yaygın iddialar var. Telefonu dinlenenlerden biri de benim.

Beni niçin dinlediniz? Neyi merak ediyordunuz? Önünüze gelen dinleme kayıtlarında işinize yarar bir ifade mevcut mu?

Şimdi hepimizi ilgilendiren konularla alakalı sorularım:

  • Fethullah Bey, yayınladığınız taziye mesajlarında Burak Can ve Ahmet Küçükdağ’ın Sünniliğine değinmezken, Berkin Elvan’ın Alevi kimliğine vurgu yaptınız. Neden?
  • Taziye mesajınızda Burak Can ve Ahmet Küçükdağ’a rahmet dilediniz. Ama Aleviliğine vurgu yaptığınız Berkin Elvan’a rahmet dilemeyip sadece üzüntülerinizi belirttiniz. Niçin?
  • Yolsuzluklara karşı çok hassas olduğunuzu gözlemliyoruz.  Aynı hassasiyeti Deniz Feneri davası için neden göstermediniz? Savcıların görevden alınmasına niçin ses çıkarmadınız?
  • Cemaatinizin yayın organları son üç yıldır sistematik bir şekilde İran ve Şia aleyhtarlığı yapıyor. Mezhep savaşının bütün Ortadoğu’yu yakıp yıktığı bir dönemde Cemaat’in Şia karşıtlığının amacı ne?
  • Hıristiyanlara, Musevilere hoşgörü gösterip, diyalog kurdunuz. Olumlu bir hava yayıldı. Benzer hoşgörüyü Şia’ya neden göstermiyorsunuz?
  • Emek verip büyüttüğünüz cemaatiniz, son zamanlarda ses ve seks kasetleriyle anılır oldu. Toplumun önemli bir kısmı, bu işleri cemaatinizin yaptığına inanıyor.

  Ahir ömrünüzde böyle algılanmak sizi düşündürmüyor mu?

  • Fethullah Bey, Türkiye’de insanlar sınav sorularını cemaatinizin çaldığına inanıyor.Gerçek olmasa bile, sizin öyle bir şey yapabileceğinize inanılmasını nasıl izah edeceksiniz? Bu algıyı değiştirmek için niye en küçük bir çaba göstermiyorsunuz?
  • Devletin önemli kadrolarında yer alan mensuplarınız, bağış adı altında zorla kurban yardımı ve burs topluyor. Bunun dindeki yeri nedir? Zorla alınan bağış haram sayılmaz mı?
  • Dine hizmet amacıyla yola koyuldunuz. Cemaatinizin zirveye çıktığı bir dönemde dinin imajı yerle bir oldu. Dine, dindarlara olan güven kayboldu. Buradaki zıtlığı neyle açıklıyorsunuz?
  • Siz kazanıp büyürken, din ve dindarlık değer kaybetti. Sizce neden?
  • Muta sempozyumu düzenliyorsunuz. Size yakın insanlar, sosyal medyada her gün birilerinin özel hayatıyla alakalı iddialar yayınlıyor. İnsanları kasetle tehdit ediyorlar.

Özel hayata olan bu yoğun ilgi nereden kaynaklanıyor? İnsanların mahrem ilişkilerine müdahil olmak, bunu kavga malzemesi yapmak sizce de ayıp ve utanılacak bir davranış değil mi?

  • Sık sık demokrasi, özgürlükler, çoğulcu toplum vurgusu yapıyorsunuz. Fakat sahibi olduğunuz NT mağazalarında yüzlerce yazarın kitaplarının satışı yasak. Bunu nasıl izah ediyorsunuz?
  • Anladık ki Şefkat Tepe’nin senaryosunu siz yazıyorsunuz. Sizin gibi dünya görmüş, entelektüel, gönül ehli birine o senaryo ve düzey yakışır mı Allah aşkına?
  • Peygamber efendimiz ile sık sık görüştüğünüz söyleniyor. Sakıncası yoksa bu görüşmeleri nerede gerçekleştirdiğinizi açıklar mısınız? Pensilvanya’da mı yoksa Medine’de mi?
  • Ergenekon, Balyoz gibi davalarda ve son 17 Aralık operasyonu sürecinde benimsediğiniz tarz ve tutum gösterdi ki devlet işlerinde başarılı olamadınız.
  • Siyasetten bütünüyle uzaklaşıp, yüzünüzü eskisi gibi topluma dönmeyi ve ülkeyi ferahlatmayı düşünüyor musunuz?

Cemaat ile alakalı daha birçok iddia var. Bunların hepsi doğru olmasa bile algı böyle.

Korkunç olansa, toplum, Cemaat’in bu kötülükleri yapabileceğine ihtimal veriyor.

Belki bu sorulara cevap gelmeyecek. Fakat, Gülen Cemaati bir özeleştiri yapmalı. Bu iddiaları açıklığa kavuşturmalı. Kendine yeni ve sağlıklı bir rota çizmeli. İnsanlara güven telkin edecek netliğe ve sadeliğe kavuşmalı.

Biliyorum sorular ağır. Ama kabul edin ki bu soruları ağır yapan ben değilim, Cemaat’in icraatları.