Fethullah Gülen İçin iade Hazırlığı

Fethullah Gülen İçin iade Hazırlığı

Hakkında üst üste yakalama kararları çıkan Fethullah Gülen için sonun başlangıcına gelindi. Gülen'in, ABD'den iadesi için adli süreç başladı

Adalet Bakanı Kenan İpek, Fethullah Gülen'in iadesi amacıyla çıkarılan yakalama kararlarının bakanlığa ulaştığını ve iade için dosya hazırlıklarına başlandığını açıkladı.
Kırmızı bülten talebinde bulunup bulunmayacakları konusunu da değerlendirdiklerini söyleyen Bakan İpek, "Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır" dedi
Adalet Bakanı İpek, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Fethullah Gülen'in iadesi ile ilgili süreç nasıl yürüyor?
Mahkemelerin verdiği yakalama kararları Bakanlığımıza yeni ulaştı. Uluslararası Hukuk Genel Müdürlüğü'ndeki arkadaşlar çalışıyor. Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır.
Kırmızı bülten talebinde bulunulacak mı?
Interpol, kendi tüzüğünden hareketle Ergenekon, Balyoz gibi "örgüt" soruşturmalarında ret kararları vermişti. Aynı cevabı bu iki savcı (Zekeriya Öz ve Celal Kara) için de verdi. Onların öyle bir yaklaşımı var. Aramızda tartışıyoruz. "Kırmızı bülten talebinde bulunulmayacak" demiyorum, tartışıyoruz.
Fethullah Gülen'in iadesinin hızlandırılması için örgüt suçu kapsamı dışındaki suçlardan mı talepte bulunulacak yoksa terör örgütü lideri olarak mı iadesi istenecek?
Şu anda tüm seçenekler tartışılıyor. Ülkemiz adına en doğru olanı yapmaya çalışıyoruz.
Savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara için Interpol, "Böyle bir örgüt tanımıyorum" dedi. Türkiye, "farklı suçlardan iade edilsin" talebinde bulundu gelişme yaşandı mı?
Bu iki isim için Almanya'dan adli yardım çerçevesinde iade talebinde bulunduk. Henüz resmi cevap gelmedi. Geçenlerde Almanya Büyükelçisi ziyaretime geldi, talebimizi yine ilettim. Elimizdeki son bilgi, Almanya'da olduklarına dair.
Almanya'ya "siz sorgulayın" veya "ekip gönderelim orda sorgulansınlar" gibi bir talep iletildi mi?
Almanya'dan, "Şurada" diye bir cevap gelmediği için bir şey söyleyemiyorum. Almanya, "İade etmiyoruz" da demedi. Adli yardım talebinin mahiyeti iade amaçlı. Mahkemelerden verilmiş yakalama kararları var ve biz bunların uygulanmasını istiyoruz.
Kaynak : Sabah