Fellucelilerden Irak Ordusuna Tepki

Fellucelilerden Irak Ordusuna Tepki

Felluce'nin ileri gelenleri bir açıklama yaparak orduyu şehirde istemediklerini, uluslararası kuruluşların olayları yerinde görmesi için şehre heyet göndermesi gerektiğini söylediler

Irak'ın batısındaki el-Enbar iline bağlı el-Felluce şehrinin kanaat önderleri, halkın şehri koruyacak güçte olduğunu belirterek, ordunun şehre girmesini reddettiklerini duyurdu.

Felluceli aydınlar tarafından yapılan ve şair Naci İbrahim tarafından okunan yazılı açıklamada, "Tüm dünyaya, Felluce'nin kendi halkının elinde olduğunu belirtiyor ve şehre saldırmak için gerekçe gösterilen terörü kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Arap Birliği ve insan hakları kuruluşlarından, komisyonlar oluşturularak gerçeği yerinde görmek ve hükümetin teröre karşı savaştığı iddialarını açığa çıkarmak için Felluce'ye gönderilmesi talep edildi.

Ülkedeki akıl sahibi her kesime, Başbakan Nuri el-Maliki'nin Iraklıları birleştirici itidalli milli konuşmadan uzak ve mezhepçi açıklamasını kınama çağrısında da bulunuldu.

Aydınların açıklamasında, tüm televizyon kanalları ve gazetecilerden Felluce'yi ziyaret ederek halkın gıda ve ilaç yetersizliği ile şehre düzenlenen saldırılar sonucunda ortaya çıkan yıkım nedeniyle karşı karşıya kaldığı sıkıntıları görmeleri istendi.

Arap ve dünya ülkelerinden, Maliki'nin Felluce saldırısına karşı tutumlarını açıkça ortaya koymaları da talep edilen açıklamada, safların birleştirilmesi, mezhepçiliğin ve her türlü terörün reddedilmesi için Felluce'de bir konferans düzenlenmesi talep edilerek, ülkenin birliğinden yana olan Felluce halkının, Irak halkına zarar vermek isteyenlere ise karşı durduğu kaydedildi.