Felluce Kasabı 'Kuduz Köpek' Mattis Savunma Bakanı Oldu

Felluce Kasabı 'Kuduz Köpek' Mattis Savunma Bakanı Oldu

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın Savunma Bakanı adayı emekli Orgeneral James Mattis'in bakanlığını onayladı.

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın Savunma Bakanı adayı emekli Orgeneral James Mattis'in bakanlığını onayladı.
 
Trump'ın yemin töreninden kısa bir süre sonra Senato'da yapılan oylamada, 'kuduz köpek' ve 'Felluce kasabı' lakaplı Mattis'in bakanlığı için 99 'evet', bir 'hayır' oyu çıktı. Böylece Mattis, ABD'nin yeni Savunma Bakanı oldu.
 
ABD Özel Kuvvetler Deniz Piyadeleri'nde 44 yıl görev yapan Mattis, 2013'te Merkez Kuvvetler Komutanıyken 2013'te emekliye ayrıldı.
ABD Anayasası'na göre, emekli veya ordudan ayrılmış bir askerin savunma bakanı olabilmesi için askerlik mesleğini bırakmasının üzerinden 7 yıl geçmesi gerekiyor. Kongrede geçen haftalarda dinlenilen Mattis'in bakanlık makamına geçebilmesi için gerekli yasal düzenleme hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nde onaylanmıştı.
 
Ordudaki 44 yıllık görevi süresince ABD'nin Afganistan ve Irak işgallerinde önemli rol oynayan ve Felluce'de 2004'teki katliamları yöneten Mattis, Kongre'de yaptığı bir konuşmada, ABD'nin Ortadoğu'daki sorunlara yeterince müdahil olmamasının aşırıcılığın yükselmesine katkı sağladığını iddia etmişti.

"insanlık için kararlı bir umut kaynağı olmaya devam eden bir Amerika"
 
Savunma Bakanlığına gönderdiği ilk mektupta, geri döndüğüne sevindiğini bildiren Kuduz Köpek, bakanlık mensuplarıyla hizmet etmekten minnettarlık duyacağını vurguladı.
 
Mattis, şöyle devam etti: "İstihbarat teşkilatımızla birlikte biz, ulusumuzun bekçileri ve koruyucularıyız. Ülkemizin birliği için bakanlıktaki üniformalı ve sivil çalışanları olarak sadece sizlere ve ailelerinize güveniyoruz. Sizler umumun iyiliğine adanmış, özgürlüklerini savunma konusunda asla kayıtsız kalmayan ve tüm insanlık için kararlı bir umut kaynağı olmaya devam eden bir Amerika'yı temsil ediyorsunuz. Atacağımız her adım ordumuzun bugün ve gelecekte savaşmaya hazır olmasını temin etmeye yönelik olacaktır."
 
Dünyada hiçbir milletin dostsuz güvende olmadığına dikkati çeken Mattis, ittifakları güçlendirmek için Dışişleri Bakanlığı ile sıkı çalışacağını aktardı.
 
Mattis mektubunu, "Sizin üzerinize düşeceğini yapacağınızdan eminin, ben de size iyi bir bakanlık yapacağıma söz veriyorum" ifadesiyle bitirdi.