Fecre Yemin Olsun, On Geceye Yemin Olsun (وَالْفَجْرِوَلَيَالٍ عَشْرٍ)

Fecre Yemin Olsun, On Geceye Yemin Olsun (وَالْفَجْرِوَلَيَالٍ عَشْرٍ)

Fecr suresinin hemen başında kendisine yemin edilen on geceye girmiş bulunuyoruz...

Fecr suresinin hemen başında kendisine yemin edilen on geceye girmiş bulunuyoruz.

İçinde bulunduğumuz zilhicce ayının ilk günlerinin en büyük özelliği nedir biliyor musunuz? Allah Teala'nın adının yüceltilmesidir. Hem yaşadığımız mekânlarda, hem de Hac ibadetini yerine getirdiğimiz mekânlarda.  

Gerçi Müslümanlar olarak bütün zamanlarda Rabbimizin adını yüceltmeye çalışırız, bununla mükellefiz, fakat içinde bulunduğumuz şu günlerin en bariz özelliği, Rabbimizin adını tekbirlerle, tehlillerle yüceltmektir. Keseceğimiz kurbanlarla Rabbimizin ismini yücelteceğiz, Rabbimizin adını zikrederek, yüksek sesle tekbirler getirerek kurbanlarımızı keseceğiz.

Bu olayı daha iyi anlayabilmek için zıddından yaklaşalım; Biliyorsunuz Kitabımızda eti yenilmesi haram olan hayvanlar sayılırken ‘Vemâ ühille liğayrillah-Allah'tan başkası adına kesilenler' buyurulur. Ühille demek, sesin yükseltilmesi demektir. Yani bir hayvanın kesimi esnasında Allah'tan başkasının adının yükseltilmesi, anılması, yüceltilmesi demektir ki bu haramdır.

 Arefe günü sabah namazından başlayarak dördüncü gün ikindiye kadar her farzın sonunda yüksek sesle Teşrik Tekbirlerimizle Rabbimizin adını yüceltiriz. Sabah evimizden çıkıp bayram namazına giderken yüksek sesle tekbirler getiririz. Kılacağımız bayram namazının içi zaten tekbirlerle doludur. Bayramı yaşarken Müslümanlar olarak işin bu yönünü asla unutmamalıyız, başka hiçbir şeyi bunun önüne geçirmemeliyiz.

Yazının Devamı İçin Tıklayın...