Fatih Altaylı'dan Rahip Brunson Anketi!

Fatih Altaylı'dan Rahip Brunson Anketi!

Fatih Altaylı'dan rahip Brunson anketi! Şaşırtan sonuçlar

le
 

Rahip Brunson krizi gündemin ilk sırasında. ABD'nin Türkiye'yi cezalandırma için bahane ettiği misyoner din adamını kamuoyu konuşuyor. Gazeteci Fatih Altaylı Brunson krizine dair vatandaşın nabzını ölçtü. "Amerikalı rahip tutuklu mu kalsın yoksa memleketine yollansın mı" diye köşesinde mini bir referandum düzenleyen Altaylı, sonuçları aktardı:

YÜZDE 97 İADE EDİLMESİN: "6 bini biraz aşkın yanıt olduğunda saymaya başladım. Benim saydığım süreçte yanıtlar 10 bini aştı. Şu anda kaç bilmiyorum. Çünkü saymayı bıraktım. İçinden çıkamayacağımı anladım.  Şöyle yaptım: Rastgele seçtiğim 4 bin yanıtı değerlendirdim.

Diğerlerine de hızlı bir biçimde göz atıp, farklı bir durum yaratırlar mı diye baktım. Sonuca inanamayacaksınız ama gerçekten inanılmaz. Yüzde 97 oranında “İade falan edilmesin” görüşü hakim. Üstelik de benim okur kitlem öyle büyük çoğunluğu iktidar yanlısı ya da büyük çoğunluğu iktidar karşıtı kişilerden de oluşmuyormuş onu da gördüm.

Türkiye’nin makul çoğunluğu gibi ortalama bir okur kitlesi. Genç okur sayısı da çok fazla. Yaş aralığı 16 ila 87 arasında gelen yanıtlarda yaşını belirtenlerin iki ucu bu. Saydığım yanıtlarda 123 kişi “Rahip verilsin” demiş.

 

Ancak bunların çoğunluğu da “ABD’nin rahibi bahane olarak kullandığı ortaya çıksın” diyor. Pek azı “Çektiğimiz sıkıntıya değmez” ya da “ABD ile bir papaz yüzünden bu kadar papaz olmayalım” diyor.

Birkaçı da papaz Brunson’a pek de hoş olmayan şeyler yaptıktan sonra “Verelim” diyenler. Ki bu öneriler arasında “Sünnet” de var, başka şeyler de. “Verilmesin” diyenlerin önemli bir bölümü “Yargı karar versin, siyaseten verilmesin” görüşünü zikrederken, küçük bir bölümü de “Asla verilmesin” diyenler.

Görülen o ki, ABD’nin tavrı ve bunun için kullandığı papaz, Türkiye’de muazzam bir “Birliktelik” sağlamış. 15 Temmuz’da oluşandan bile daha büyük bir “Milli mutabakat” olduğunu söyleyebilirim.