Fas'taki havuzlarda burkini yasağı

Fas'taki havuzlarda burkini yasağı

Fas'taki bazı özel havuzlarda, kadınların burkini giymesi yasaklandı.

Yerel gazetelerde çıkan haberlere göre, turistik Marakeş kentindeki birçok tatil yerinde, işletmeler "hijyen sorunu" yarattığı gerekçesiyle havuzlarda burkini giyilmesini yasakladı.

Fas'ın ekonomi başkenti Kazablanka'nın güneyinde bulunan El Cedide'deki Mazagan tatil köyündeki yetkililerin El Arabiya'ya yaptığı açıklamada, Magazan'da burkini giyilmesine izin verilmediği, sadece "alışılmış mayolar"a müsaade edildiği belirtildi.


Yerel haber siteleri, havuz işletmeleri tarafından asılan ve burkini giyilmesinin yasak olduğunu belirten tabelaların fotoğraflarını yayınladı. Tabelalardan birinin üzerinde ise üç dilde "Burkini giymek yasaktır" ve "Mayo giymek zorunludur" yazdığı görüldü.
İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Faslı vekil Abdülaziz Aftati, burkinili bir kadının El Cedide'deki bir yüzme havuzuna alınmamasının ardından Turizm Bakanı Lahcen Haddad'a şikayette bulunmuştu. Aftati basına yaptığı açıklamada, halkın özgürlüğünün ve inançlarının kısıtlanmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, yapılan uygulamayı eleştirmişti.

Fransa'da 2009 yılında, 35 yaşındaki bir kadın burkini giydiği gerekçesiyle kamuya açık bir havuzdan çıkarılmasının ardından söz konusu olayı mahkemeye taşımıştı.