Fas'ta Gezi Parkı Senaryosu mu Oynanıyor?

Fas'ta Gezi Parkı Senaryosu mu Oynanıyor?

Fas'ta devam eden gösterilere destek vermek ve bölgede yaşanan gözaltıları protesto etmek için ülkenin birçok şehrinde yapılan eylemlere polis müdahalede bulundu.

Fas’taki eylemler beşinci gününü geride bıraktı. Ülkenin kuzeyindeki Rif bölgesine bağlı el Huseyma kentindeki el Hirak hareketinin gözaltına alınan liderinin serbest bırakılması talebiyle dün akşam da kent halkı sokaktaydı.

Geçtiğimiz Ekim ayında 31 yaşındaki Muhsin Fikri isimli bir balıkçının, polisin çöp kamyonuna attığı balıklarını kurtarmak isterken pres makinasına sıkışarak ölmesinin ardından yükselen tepki aylardır sürüyor. İş ve adalet taleplerinin yükseldiği eylemlerin liderlerinden Nasser Zefzafi ise pazartesi gözaltına alınmıştı. Salı gecesi geç saatlere kadar süren son eylemde binlerce kişi Zefzafi’nin serbest bırakılmasını istedi.

Middle East Eye’ın haberine göre el Huseyma’daki eylem iftarın ardından gece saat 22.00 gibi başladı. “Hepimiz Zefzafi’yiz”, “Militarizasyona son” sloganları atan binlerce kişi ellerin gözaltındaki liderlerinin fotoğraflarını taşıdı.

Öte yandan AA’nın haberine göre; Fas'ın kuzeyinde süren gösterilere destek vermek ve bölgede yaşanan gözaltıları protesto etmek için ülkenin birçok kentinde yapılan eylemlerden bazılarına polis müdahalede bulundu.

Ülkenin kuzeyinde yaklaşık 7 aydır devam eden gösterilere destek vererek, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen yüzlerce kişi başkent Rabat'taki parlamento binası önünde toplandı.

Kuzey bölgesindeki gösterileri organize eden ve bir süre önce gözaltına alınan Nasır ez-Zefzafi'nin fotoğraflarını taşıyan göstericiler, hükümet aleyhine slogan atarak Bab El-Had Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Fas'ta 2011 yılında "Arap Baharı" sürecinde birçok eylem düzenleyen 20 Şubat Hareketinin de destek verdiği gösteriye müdahale eden güvenlik güçleri, eylemcileri bölgeden uzaklaştırdı.

Diğer kentlerdeki gösteriler

Sosyal medyada organize olan Kazablanka'daki göstericiler ise belediye binası önünde bir araya gelmek istedi. Gösteriyi önceden haber alan güvenlik güçleri bu kişilerin meydana girmesine izin vermedi.

Fes, Marakeş ve Kenitra kentlerindeki protestolara da yüzlerce kişi katıldı. Hükümet aleyhine slogan atan gruplar kuzey bölgesindeki gösterilere destek verdi.

El-Huseyma İstinaf Mahkemesi Savcılığı tarafından kuzey bölgesinde artan toplumsal gerginliğin ardından 29 Mayıs'ta yapılan açıklamada, devletin bütünlüğüne ve birliğine kastettikleri şüphesiyle 26 Mayıs'tan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında Zefzafi'nin de olduğu 40 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

El Huseyma’nın da bulunduğu Rif bölgesi Berberi (Amazigh) halkının çoğunlukta yaşadığı ve 2011 şubat ayaklanmasında da öne çıkmış bölgelerden biriydi. 2011’deki kitlesel halk eylemleri ardından Kral 6. Muhammed anayasal reformlar yapmak zorunda kalmış, meclis ve hükümetin yetkilerini artırmıştı.