Faizsiz kamu bankaları yolda

Faizsiz kamu bankaları yolda

Kamu katılım bankası kurma çalışmalarında sona gelindi. Mevcut oyuncular, Ziraat ve Halkbank'ın kuracağı faizsiz bankalar için ekonomi yönetimine 2 yeni bankanın haksız rekabet oluşturmaması talebinde bulundu.

Kamunun faizsiz banka stratejisi netleşirken, sektörde müstakil tartışması başladı. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ekonomi yönetimine piyasaya girmesi beklenen Ziraat ve Halkbank'ın kuracağı katılım bankalarının mevcut oyuncular için haksız rekabet oluşturmaması talebinde bulundu. Edinilen bilgilere göre Hazine Müsteşarlığı'nın yürüttüğü sürece ilişkin katılım bankalarına görüş soruldu.

Ziraat'e sıfır km katılım

Faizsiz finans kuruluşları, "Sektöre katkı sağlaması çok önemli. Kamu katılım bankası kamudaki mevduat bankalarının iştiraki değil müstakil bir yapılanma olarak teşekkül edilmesi doğru olacaktır" tespitini yaptı. Konunun TKBB'nin Genel Kurulu'nda da gündeme getirilmesi bekleniyor. Hazine'nin yürüttüğü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun da (BDDK) yakından takip ettiği sürece göre öncelikli olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Türk Ticaret Bankası faizsiz banka haline getirilecek. Hükümetin, Meclis tatile girmeden çıkarmayı planladığı torba yasanın içine uzun süredir kamuoyunda tartışılan iki önemli düzenlemeyi dahil etmeye hazırlandığı belirtiliyor. Bunlar, kamu bankalarına faizsiz bankacılık yapma izni verilmesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki hisselerini Hazine'ye devretmesi.

Kuruluş izni olan ancak faaliyet izni olmayan Türkbank'ın da torba kanuna eklenecek bir madde ile satışa hazır hale getirilmesi planlanıyor. Türkbank için Halk Bankası adres olarak gösterilirken, Ziraat Bankası için henüz durum netlik kazanmadı. Daha önce Adabank'ı alacağına yönelik haberler kamuoyuna yansıyan Ziraat'in yola yeni bir faizsiz banka ile devam etmesi daha yüksek ihtimal olarak görülüyor. Yeniden satışa çıkacak olan Adabank'a ilişkin fazlaca talebin olmadığı belirtiliyor. Sebebi ise Adabank'ın geçmişteki imajı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da iki kamu bankasının katılım bankacılığı yapmasına ilişkin gelişmeler hakkında sık sık bilgi aldığı ifade ediliyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Bankacılık Üst Kurulu'na lisans müracaatı yapılacak.

Ercan Baysal / Star