Faiz Lobisi Hareket Geçti

Faiz Lobisi Hareket Geçti

17 Aralık operasyonunun ardından faiz lobisi koro halinde atağa geçti. Başta İngiliz gazeteleri olmak üzere finans kuruluşları, bir ağızdan 'faiz artmadan kur inmez' şarkısını çalmaya başladı...

17 Aralık'ta başlayan seçim ayarlı siyaseti itibarsızlaştırma operasyonunun ardından faiz lobisi yine hortladı. Başta İngiliz gazeteleri olmak üzere finans çevreleri, koro halinde Merkez Bankası'nın kuru indirmek için faiz artırmaktan başka çaresi olmadığını söylemeye başladı. Lobinin sözcüsü gibi yayın yapan Wall Street Journal ve Reuters'ın ardından, Citibank ve Financial Times da 'faizi artırmaktan başka çare yok' şarkısını söylemeye başladı. Hatta bu konuda Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'un sözlerini de referans alan lobiler baskıyı artırıyor. Rahmi Koç'un İngiliz basınında yer alan açıklamaları, bu beklentiyi adeta destekler nitelikte yorumlandı. Rahmi Koç'un, son 10 yıldaki yüzde 13'lük büyümenin yüzde 8'inin Türk Lirası'nın değerli tutulmasından kaynaklandığı tahmini gazetelerde yer aldı. İngiliz gazeteleri, Koç'un bu açıklamalarını 'faizin artırılması gerekir' yönünde yorumladı.

İNGİLİZLER BAŞROLDE
İngiliz medyasının, "Türkiye adım atmak zorunda kalacak" diyerek, baskı oluşturmaya çalıştığı haberlerde, Merkez Bankası'nın elindeki döviz rezervinin düşük olduğu propogandası yapılıyor. Hatta Türkler'in paralarını yabancı paraya çevirdiği pompalanıyor.

MERKEZ'İN ELİ KUVVETLİ
Ekonomist Dr. Cemil Ertem, "Merkez Bankası faizleri aşağıda tutmaya çalışıyor. Bunun için de Türkiye şartlarına uygun para politikası geliştirdi. Finans oligarşisi ise Merkez Bankası'nın faizi yükseltmeye yönelik geleneksel politikaya dönmesini istiyor" dedi. Rahmi Koç'un telaşının da küresel piyasalardan nemalanıyor olmasından kaynaklandığını vurgulayan Ertem, "Doların şu anki değeri geçicidir. Dolar yıl içerisinde 1.9800- 2.000 lira arasında dengelenecektir" şeklinde konuştu.

CEPLER DOLDU
Dolar en son 31 Ekim tarihinde 2 liranın altındaydı. O günden sonra hiç 2 liranın altını görmedi. 31 Ekim tarihinde 1.9950 liradan dolar alan bir kişi, yükselişi fırsata çevirerek kesesini doldurdu. 1.9950 liradan 1 milyon dolar alan bir kişi, şu anki en yüksek değer olan 2.1950 liradan dolarını bozdurarak, tam 200 bin lira kâr etti. Dolar fırsatçısı 2 ayda hiçbir şey yapmadan cebini doldurdu. 16 Aralık'ta 2.0320 liradan dolar alan bir kişi, 6 Ocak'ta cebine dolar başında 16 kuruş koydu. 1 milyon dolarda bu miktar bir haftada 160 bin lirayı geçiyor.

2.19'U GEÇTİ
Geçtiğimiz hafta 2.1885 liraya çıkarak rekor kıran dolar, yeni haftanın ilk iş gününde 2.1950 lirayı görerek rekor tazeledi. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geri çekilme kararına ek olarak içeride artan siyasi gerilimle birlikte dolar 2 Ocak'ta 2.1885 lirayı aşmıştı. Dolar dün günü ise 2.1840 liradan tamamladı.



ÇARE YOK İMAJI VERİLİYOR
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadir Tuna, yabancı basın tarafından faiz artırma noktasının kaçınılmaz hale geldiği imajının yaratılmaya çalışıldığını belirterek, devam etti: "Faizi artırmak büyüme açısından baskı oluşturacaktır. İçeride bankaların borçlanma maliyetlerini artıracağı için, kredilerin maliyetleri de yükselecektir. Konut alımları, araba alımları azalacak; emlak ve otomobil piyasası daralacaktır."

Takvim