Faiz gevşedi

Faiz gevşedi

Seçim sonrası piyasaların rahatlamasıyla birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na 'Faizleri indir' çağrısına, Başkan Erdem Başçı'nın 'Ölçülü indirim olabilir' yanıtı faizi gevşetti. Gösterge tahvilin bileşik faizi, 3 ay sonra tek haneye

Türkiye'de döviz kuru ve iç piyasalarda yaşanan hareketliliğin, 30 Mart yerel seçimleri sonrası yerini olumlu havaya bırakmasıyla, Merkez Bankasının faizlerde indirime gitmesi talebi gündeme geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının ardından, sanayi ve iş dünyasının temsilcileri de bu yöndeki taleplerini dile getirdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise önceki gün yaptığı açıklamada, 'Ölçülü indirim olabilir' yanıtı faizlerin gevşemesine neden oldu. Tahvil bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi, yaklaşık olarak 3 ayın ardından tekrar yüzde 9,88 ile tek haneyi gördü.

EN DÜŞÜK SEVİYE

Tahvil bono piyasasında güne yüzde 10,31 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın enflasyon ve yurt dışı gelişmelere göre faizde kademeli indirimler yapılabileceğine ilişkin açıklamalarının etkisiyle 14 Ocak'tan bu yana gördüğü en düşük seviye olan yüzde 9,88'e geriledi. Dün gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10'un hafif üzerinde, 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise yüzde 10,10 ile son 1,5 ayın en düşük seviyelerinden işlem gördü.

SEÇİM SONRASI OLUMLU HAVAYA FİYATLAMA

Analistler, piyasada seçim sonrası politik belirsizliğin azalması ve gelişen piyasalara sermaye girişinin uzun bir aradan sonra pozitife dönmesinin yarattığı olumlu havanın fiyatlandığını belirtiyor. Gösterge tahvil getirisi üzerinde, dolar/TL üzerindeki baskının hafiflemesinin etkisinin sürmeye devam ettiğini aktaran analistler, dün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın kademeli bir faiz indirimine gidilebileceği yönündeki açıklamalarının gösterge tahvilin bileşik faizinin seyri üzerinde etkili olduğunu vurguluyor.

DOLAR TEPETAKLAK, BORSA ZİRVEDE

Tahvilde faizin tek haneye gerilemesinin ardından dolar kuru, gelişen piyasalara yönelik artan sermaye girişler ile 2,09 seviyesinin altını gördü. Dolar böylelikle 26 Aralık'tan bu yana en düşük düzeyi görmüş oldu. Önceki gün 72.489 puandan kapanan borsa, dün de yabancıların borsa da hisse alımlarıyla birlikte yükselişini sürdürdü. Borsa İstanbul son 4 ayın zirvesini görerek 73.947 puandan günü tamamladı.

GÖZLER 24 NİSAN'DAKİ PPK'DA

Türkiye'de yerel seçimlerin ardından piyasalarda yakalanan olumlu havanın ardından gözler, faiz kararının görüşüleceği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 24 Nisan'daki toplantısına çevrildi. Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) politikaları ve iç piyasada yaşanan hareketliliğin ardından Merkez Bankası, ocak ayı sonunda olağanüstü toplanmış ve politika faizi yüzde 4,5'tan yüzde 10'a, gecelik borç verme faizi de yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye yükseltilmişti.