Facia Hakkında Şok İddialar

Facia Hakkında Şok İddialar

Soma'daki maden faciasıyla ilgili Ankara'ya gelen ilk bilgilerin ayrıntılarına ulaşıldı.

Habertürk, Türkiye'yi yasa boğan Soma'dakimaden faciayla ilgili olarak Ankara'da enerji yönetimine ulaşan ilk bilgilerin ayrıntılarını açıkladı. İlk bilgilere göre elektriksisteminde bir arıza yaşandı. Teknisyenler, arızanın giderilmesi için çalışmaya başladı. Bu sırada, elektrik panosundaki ‘kablo başlığı' yangına yol açtı. Kablodaki izolasyon malzemesi tutuştu. Yangın, yayıldı. Yangınla birlikte yüzlerce işçinin bulunduğu madende karbonmonoksit gazı yoğunlaştı.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'de uzun yıllar görev yapan, adının yazılmasını istemeyen emekli bir üst düzey yönetici, kamouyunun bildiğinin tersine trafoların patlamayacağına işaret etti. Trafoların arıza yapması durumunda devre dışı kalabileceğini belirten yetkili, "Trafolarda; kesiciler, ayırıcılar gibi bazı teçhizatlar vardır. Bunlar, aynen evlerdeki sigortalar gibi işlem görür. Aşırı yük ya da benzer bir nedenle arıza oluşursa bunlar devreye girer. Akımı keser. Diğer yandan trafoların ve teçhizatların, beton bir köşkle de yalıtılması gerekir. Bu yolla trafo, etraftan yalıtılmış olur" dedi.

ŞİLİ İLE SOMA KARIŞTIRILMASIN

Uzmanlar, Soma ile Şili'nin birbirine karıştırılmaması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: "Şili'de göçük vardı. Mahsur kalan işçilere, dışarıdan hava verilmesiyle yaşamlarını sürdürmeleri sağlandı. Ortamda yangın, ısı ve karbonmonoksit yoktu. Oysa Soma'da ortamda karbonmonoksit bulunuyor. Yangın da varsa ortama oksijen verilmesi ciddi risk oluşturur. Oksijen yangının yayılmasına yol açar."