Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

"Evet"i bırakın, "hayır"ı tahmin edin!

Herkes merak ediyor, referandum sonucunda“Evet” % kaç olacak!”

Bir takım fanatikler dışında referandumun geçmeyeceğini düşünen yok. Geçecek de, % kaç ile geçecek, asıl merak edilen bu.. Ve herkes “Evet” oyunun üzerinde tahmin yürütüyor..

Biz tersini yapalım ve “Hayır” cephesinin oy potansiyeli üzerinden bir tahminde bulunalım..

Son seçimde kim ne aldı?

İlk oranlar 1 Kasım seçim sonuçlarını gösteriyor, ikinci oranlar 7 Haziranı.

AK Parti: % 49,5-% 40.9

CHP: % 25.3-% 25

MHP: % 11.9-% 16.3

HDP: % 10.8-% 11.3

SP: % 07-% 2.1

Alın size bir parametre daha:Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan % 51.79 oy oranıyla birinci sırada, İhsanoğlu % 38.44 oy oranıyla 2. sırada ve Demirtaş % 9.76 oy oranıyla 3. sırada yer aldı.

Dikkat edilirse, AK Partinin son seçimlerde en düşük oyu % 40.9, yenilenen seçimlerde % 49.5 olmuştur.. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise bu rakam % 51.79’dur.

Bu seçimlerde MHP ilk seçimde % 11.9, ikinci seçimde 16.3 oy almıştır. MHP’nin kendi adayı ile katıldığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve FETÖ’nün desteği ileancak % 38.44 oy alabilmiştir.. HDP kendi adayı ile katılmış ve ancak % 9.76 oy alabilmiştir.

Dikkat edilirse CHP ve MHP’nin oy toplamı1 Kasım’da % 37.2, 7 Haziranda % 41.3’dür. Yani Cumhurbaşkanlığı seçiminde İhsanoğlu’nun aldığı oy % 38.44’dür. CHP ve MHP’nin 1 Kasım’daki oy toplamı da % 37.2’dir. FETÖ’nün oyu da burada gözükmektedir % 1.2

Peki, şimdi, CHP, HDP ve FETÖ’nün, SP’nin, diğerlerinin oylarını toplayalım.1 Kasım toplamı % 25.3+10.8+0.7=41.7. 7 Haziran toplamı: % 25+11.3+2.1=38.4. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki oyların yüzdesi % 38.44. Buna Demirtaş’ın oy oranını ekleyin + % 9.76. Etti mi, % 48.20. Bundan MHP’nin oylarını çıkartın: 1 Kasım’daki oyu çıkartsanız% 37.11 kalır. 7 Haziranı çıkartsanız % 32.17 kalır. HAYIR’cıların oyu in aşağı % 32.17, çık yukarı % 37.11. Bir yerden oy çalacaklar, bilgisayar verilerini değiştireceklerse bilmem. CHP için rejimi kurtarmak, FETÖ’cüler için gayeye giden her yol meşru olduğuna göre, bu konuda bir meşruiyet sorunu sıkıntısı yaşamazlar. HAYIR’cıların oyu buysa, kalan EVET’çidir herhalde. İn aşağı % 63, çık yukarı % 68. 

Hani derler ya “aç tavuk kendini darı ambarında görür” diye, bırakın birileri hayal kurmaya devam etsin..

EVET’çilerin oyuna bakalım bir de. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçiminde % 51.79 oy almıştı.. AK Partinin son seçimlerde en düşük oyu % 40.9, yenilenen seçimlerde % 49.5 olmuştu. Buna bir de MHP’nin oylarını ekleyelim. MHP 1 Kasım’da 11.9 ,7 Haziran’da 16.3 oy aldı.

MHP’nin en düşük oyu ile AK Partinin en düşük oyunu toplasanız % 52.8 yapar. En yüksek toplam ise % 66 yapar. MHP’nin en düşük oyunu 3’e bölün. Sandığa gitmeyenler, Akşener’in “Yurtta Sulh”una katılanları düşün. % 8 düşseniz % 58 eder. Kaldı ki, MHP’nin oynayan oyları% 4.6 oranında. Kaldı ki, HDP’den kopan en az % 5 oy var.. Kaldı ki, seçim güvenliğine bağlı olarak örgütten korkan seçmenlerin baskı altında oy kullandıkları bilinen bir gerçek. Yaşanan süreç, bazı gerçeklerin ortaya çıkması sonucu, örgütte ve parti tabanındaki çözülmeyi de hesaba katarsanız HAYIR’cılar için en iyi sonuç % 40’ı bulmaz. AK Parti için en kötü sonuç % 55’in altına düşmez.. AK Parti için ideal sonuç % 60’ın üstü olacaktır..

AK Parti kampanya sürecinde kendi kafasındaki şeyleri anlatmak yerine, seçmenin kafasına sokulan müfsit sorulara cevap üretmelidir..

Bana kalırsa CHP’nin seçmene söyleyecek fazla bir sözü yok. HDP ve FETÖ’nün halkla yüzleşecek yüzü de yok, sözü de yok..

HAYIR’cılar şunun farkında değiller: CHP, HDP, FETÖ’den kaçanlar bile Erdoğan’ı yeni konumuna yükseltmeye yeter.. “Haddinden fazla şiddet gayedeki hikmeti yok eder”. “Keskin sirke küpüne zarar verir” CHP’nin provokatif, ajitatif söylemi ile bu kampanyayı başarıya ulaştırması mümkün değil.. Halk; Kılıçdaroğlu’na, Demirtaş’a giderek daha fazla FETÖ ile özdeşleşen Akşener’e bakıp karşılarındaki isme yönelecektir. CHP’nin 6 oku sağa karşıdır. CHP’nin okları kime karşı ise bu millet ona oy verir.

AK Parti’nin ve MHP’nin oylarını küçük göstermeye kalkanlara sormak gerek: Ne yani AK Parti ve MHP’den kaçanlar CHP, HDP, FETÖ’ye mi koşuyorlar?

Halep oradaysa, arşın burada!

Bekleyelim ve görelim.. Görelim Mevlam neyler. Herkesin bir hesabı var, O’nun da bir hesabı var ve galip olacak olan O’nun hesabıdır.

Bu arada; Fetullah Gülen ötelerden ya da Pensilvanya’dan CIA-MOSSAD üzerinden işi bağladı ise bilmem.. Ona da cevabımız “Mekerallahu” demek olur.

Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 859 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar