Eski  Mossad  Şefi Öldü

Eski Mossad Şefi Öldü

İsrail istihbaratı Mossad’ın 2002-2011 yılları arasında şefliğini yapan Meir Dagan 71 yaşında öldü.

İsrail başbakanlık ofisinden yapılan açıklama istihbarat birimi Mossad'ın eski şefi Meir Dagan'ın kanser hastalığı sebebi ile 71 yaşında öldüğü açıklandı.

Meir Dagan Kimdir?

1963 yılında hava indirme subayı olarak İsrail ordusuna katılan Meir Dagan, 1967 yılındaki savaş sırasında Sina çölündeki operasyonu yönetti.

1970 yılında, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri tespit etmek üzere İsrailli askerlerden oluşan ve Arap yerlileri kılığında istihbarat toplayan Sayeret Rimon birliğini kurdu.

1973 Yom Kippur savaşı sırasında Ariel Sharon'un sadık adamı haline gelen Dagan, Sharon'un başbakan olmasının ardından Mossad şefliğine getirildi. 

2002-2011 yılları arasında Mossad şefliğini yaptı. İdaresi altıyken Mossad, İran'ın nükleer konuda çalışan bilim adamlarına gizli suikastlar düzenledi ve Stuxnet virüsü ile İran'ın nükleer programına siber saldırılar gerçekleştirdi.
Görevde olduğu süre zarfında Mossad'da kapsamlı değişimler gerçekleştirdi ve istihbarat birimi operasyona ağırlık veren bir yapı haline getirdi.

Dagan'ın istihbari anlamda Mossad'ın hanesine kattığı kazanımlardan birinin 2007'de Suriye nükleer reaktörüne gerçekleştirilen saldırı olduğu söyleniyor. Dagan idaresindeki İsrailli casuslar Suriye Atom Enerjisi Komisyonu başkanının bilgisayarına girip edindikleri bilgileri dönemin başbakanı Ehud Olmert'e iletmiş ve ABD'nin de onayı ile Suriye'nin nükleer tesisi bombalanmıştı.

2008 yılında ise Hizbullah örgütünün ‘savunma bakanı' olarak bilinen Imad Mugniye İsrailli casusların düzenlediği bir suikastla öldürüldü.
Görevden ayrılmasının ardından İran'a karşı düzenlenmesi düşünülen askeri saldırılara sert bir biçimde karşı durdu. Başbakan Netanyahu'nun İran ile dünya güçleri arasında imzalanan nükleer anlaşmaya karşı oluşunu ciddi bir biçimde eleştirdi.

1945 yılında Ukrayna'da Holokost'tan kurtulan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Meir Dagan, İsrail'in kurulmasının ardından buraya göç etti ve Bat Yam bölgesinde yaşamaya başladı.