Eski Bakanlar Hakkındaki Rapor TBMM Gündeminde

Eski Bakanlar Hakkındaki Rapor TBMM Gündeminde

Dört eski hakkında kurulan ve çalışmalarını tamamlayan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun raporu, bu hafta Genel Kurul'da görüşülecek.

Meclis, bu hafta yoğun gündemle çalışacak. Yasama çalışmalarının yanı sıra önemli bir denetim konusunu da ele alacak. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan ve çalışmalarını tamamlayan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun raporu, bu hafta Genel Kurul'da görüşülecek.

Eski bakanların Yüce Divan'a sevkedilmesine gerek görülmeyen Rapor'un hangi gün görüşüleceğine, AK Parti Grubu yarın karar verecek. Rapor, Meclis TV'nin yayınının da olduğu Salı, Çarşamba ya da Perşembe günü görüşülecek.   

Genel Kurul'da rapor üzerinde Soruşturma Komisyonu adına bir milletvekili, altı milletvekili ile hakkında soruşturma açılması istenen eski bakanların konuşma hakkı var. Komisyon adına 20, milletvekillerinin 10'ar dakika, bakanların ise süre sınırlaması bulunmuyor.   

Komisyon'un, eski bakanların Yüce Divan'a sevkedilmemesi kararının aksine Genel Kurul'da aksi yönde önerge verilebiliyor. Muhalefetin bu yönde vereceği önergeler de Genel Kurul'da gizli oylamaya tabi tutulacak. Bu durumda, raporun görüşmelerinin ardından önerge ve gerekçelerinin okunup, her Bakan için ayrı ayrı gizli oylama yapılacak. Gizli oylamada Yüce Divan'a gönderilmesi için nitelikli çoğunluk  aranacak. Oylamada 276'nın yakalanmaması durumunda, kabul oyları fazla olsa bile, Yüce Divan'a sevk gerçekleşmemiş olacak. 

Genel Kurul'da ayrıca görüşmeleri yarım kalan "Milli mayın faaliyet merkezi" kurulması ve askerlik yasalarında değişiklik yapan yasa tasarısı ile kolluk gözetim komisyonu kurulmasına ilişkin düzenleme de görüşülecek. 

KOMİSYONLAR 

TBMM'deki komisyonlar da gündemlerindeki konuları ele alacak. 

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Maden Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine 21 Ocak Çarşamba günü devam edecek.  

İçişleri Komisyonu, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerini, 20 Ocak Salı günü sürdürecek.

KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon; 21 Ocak Çarşamba günü TCDD ve bağlı ortaklıklarının, 22 Ocak Perşembe günü ise TEDAŞ ve TEİAŞ'ın 2012 hesaplarını inceleyecek.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu,  22 Ocak Perşembe günü yapacağı toplantıda, bazı kurumlardan brifing alacak. 

Mevsimlik tarım işçileri ile kadına yönelik şiddeti araştırma komisyonları da yol haritasını belirleyerek çalışmalarına başlayacak.