Esed'in Sonu da Aynı Olacak

Esed'in Sonu da Aynı Olacak

Suriye'deki işkence fotoğraflarını inceleyip rapor hazırlayan, Miloseviç davasının başsavcısı Prof. Geofrrey Nice cesetlerdeki donelerin Miloseviç kurbanlarının doneleriyle aynı olduğunu söyledi.

Suriye'de Beşşar Esad rejimi tarafından muhaliflere yapılan işkencenin fotoğraflarından yola çıkarak rapor hazırlayan Başsavcı Profesör Sir Geofrrey Nice CNN İnternational'dan sonra Akşam'dan Emre Öztürk'e konuştu. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in de danışmanlığını yapan Sir Nice fotoğrafların daha önce baktığı Miloseviç dava dosyalarında gördüğü görüntülere çok benzediğini ifade ederek şu net ifadeyi kullandı: "Görüntüler oldukça açık. Gördüklerimiz bir savaş suçunun delilleridir. Ayrıca insanlığa karşı işlenmiş suçtur."

 

DUYGUSAL DAVRANMIYORUM

Prof. Nice bir hukukçu olarak gördükleri karşısında kesinlikle duygusal davranmadığını ifade ederek "Burada duygularımdan söz edemeyiz. Görüntüler oldukça açık ve gördüklerimiz bir savaş suçunun delilleridir. Bu fotoğraflar savaş suçları mahkemesinde devletin sistematik olarak insan öldürdüğünün kanıtı olarak kabul edilir" şeklinde konuştu. Eski Yugoslavya'da işlenen suçlar için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki davanın Başsavcısı olan Sir Nice, "Suriye'den gelen görüntüler daha önce baktığım eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in yargılandığı davanın dosyasındaki görüntülerle büyük benzerlik gösteriyor. Suriye'de çekilen fotoğraflarda insanların vücutlarındaki doneler ile Miloseviç dosyasında incelediğimiz fotoğraflardaki doneler neredeyse aynı" dedi.VAHŞETİN FOTOĞRAFLARI

UZMANLAR DAHİ ŞAŞIRDI KALDI!

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu, Cenevre-2 Konferansı'nın düzenlendiği Montreux'da Beşşar Esad rejimi tarafından gerçekleştirilen insanlık suçlarını belgeleyen 13 yeni fotoğrafı Akşam'dan Mahmut Gürer'in de aralarında bulunduğu bazı basın kuruluşları ile paylaştı. Yeni kanıtlar ile ilgili açıklamayı yapan SMDK üyesi Kuseyr Naim şu bilgileri paylaştı: "Bunlar yüksek çözünürlüklü ve kriminal incelemeye uygun fotoğraflardır. Kaynak doğrudan rejimdir. Bu fotoğrafların bize ulaşmasını sağlayan isimsiz askerlere teşekkür ediyoruz. Fotoğraflar 2011'in son çeyreği ile 2013 ortası arasında çekilmiştir. Fotoğraflarda, ne olduğu uzmanlar tarafından dahi saptanamayan işkence alet ve çeşitlerinin kullanıldığı görünmektedir. Fotoğraflarda, dikkat çeken en önemli unsurun yine açlık sonucu ölümler olduğu görünüyor. Karelerde, gözleri oyulmuş bir erkek bedeni ve uzuvları kesilmiş vücut görüntüsü yer alıyor."