Esed'in Âkıbetinde Anlaşamadılar

Esed'in Âkıbetinde Anlaşamadılar

Türkiye, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Suriye’nin geleceğini konuşmak için Viyana’da toplandı.

Esed'li geçiş sürecinin tartışıldığı döneme gelen toplantıda Rusya, ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye, Esed'in akıbeti konusunda ortak bir tavırda anlaşamadı.

Viyana’da Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Suriye'de Esed'li geçiş sürecinin tartışıldığı bir dönemde toplandı. İç savaşa çözümün tartışıldığı toplantı sonrası ilk 'somut' sonucu Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr açıkladı. Cübeyr; Rusya, ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin Suriye'de geçiş sürecinde Esed'in akıbeti konusunda ortak bir tavırda buluşamadığını açıkladı. Cübeyr ülkelerin istişarelere devam kararı aldığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Mısır ve İran'ın da Suriye'de çözümde 'rol oynayabileceğini' söyledi. 

Öncesinde ise ABD, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında üçlü koordinasyon toplantısı yapıldı. Suriye’nin geleceği konusunda bu üç ülkeden farklı görüşlere sahip olan Rusya dahil edilmedi.

Üç ülkenin Suriye’nin geleceği konusunda temel görüşleri aynı, ancak bazı detaylar konusunda farklılıkları var. Koordinasyon toplantısı, bu ülkelerin Rusya ile görüşmeden önce farklılıklarını ve ortaklaşabilecekleri noktaları görüşmek için yapılıyor.

Rusya Suriye’de savaşın başından beri Beşar Esed rejiminin en güçlü destekçisi. Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan ise kendi halkına kitle imha silahlarıyla saldıran ve yüz binlerce kişinin ölümüne, milyonlarcasının da yerinden edilmesine yol açan Esed’in Suriye’nin geleceğinde yer alamayacağını savunuyor.

AA