Esed uçakları Irak'ta IŞİD'i vurdu!

Esed uçakları Irak'ta IŞİD'i vurdu!

Esed rejiminin, geçtiğimiz haftadan bu yana Irak'ın en büyük petrol kenti Musul'u, Selahaddin'i, Telafer'i ve birçok kasaba ve köyü elinde bulunduran IŞİD'e saldırdığı iddia edildi. Esed'e bağlı resmi ajanslar saldırıyı yalanlarken, ABD yetkilileri doğrul

IŞİD terör örgütünün ele geçirdiği Suriye sınırındaki Irak'a bağlı Kaim kasabasına, Esed rejimine bağlı hava güçleri tarafından hava harekatı düzenlendiği iddia edildi. Iraklı yetkililer, IŞİD kontrolündeki ilçeye yapılan hava operasyonunda en az 57 sivilin hayatını kaybettiğini, 120 sivilin de yaralandığı ifade ediyor.

ABD'li Associated Press'de yer alan haberde, Esed rejiminin saldırıyı yalanladığını ancak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada saldırının doğrulandığı belirtiliyor.

IŞİD'in çözümü Esed değil

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, basın açıklamasında Esed rejiminin Irak'taki IŞİD örgütüne saldırdığını, ancak bölgedeki 57 sivilin öldürülmesine sebep olduklarını belirtereki, 'Detayları Iraklı yetkililerden öğrenin' mesajı verdi. Earnest, IŞİD tehdidine karşı çözümün kesinlikle Esed müdahalesi olmadığını vurguladı.

Irak'ın yüzleştiği tehdidin çözümünün Esad rejiminin müdahalesi olmadığının altını çizen Earnest, "Aslına bakarsanız, IŞİD'in büyümesine imkan veren şey en başta, Esad rejimi ve rejimin kendi halkına karşı giriştiği şiddet. Irak'ın güvenlik meselesinin çözümü, milisler ya da kanlı Esad rejiminden değil, Irak güvenlik güçlerini tehditlere karşı koymada kuvvetlendirmekten geçer" diye konuştu.