Esad’ın ‘Kara Kutusu’nun Anıları Yayımlandı

Esad’ın ‘Kara Kutusu’nun Anıları Yayımlandı

Eski Suriye Devlet Başkanı Baba Hafız Esad'ın “Kara kutusu” olarak bilinen Abdülhalim Haddam'ın anıları yayımlandı.

Eski Suriye Devlet Başkanı Baba Hafız Esad'ın “Kara kutusu” olarak bilinen Abdülhalim Haddam'ın anıları yayımlandı.

ODA TV’den Müyesser Yıldız, bugünkü yazısında bu anılardan bir anekdota yer verdi.

Yıldız’ın yazısında Beşar Esad ile Muhammed Hatemi’nin diyaloglarına yer verdiği ilgili bölüm şöyle:

Geçtiğimiz günlerde eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın “Kara kutusu” olarak bilinen Abdülhalim Haddam'ın anılarının bir bölümü yayımlandı.

Haddam'ın anılarında, Suriye'nin şimdiki Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Mart 2003'te dönemin İranlı mevkidaşı Muhammed Hatemi ile yaptığı bir görüşmenin detayları da var.  

ABD'nin Irak'ı işgalinden sadece 4 gün önce gerçekleşen görüşmede Esad'ın, “ABD, Irak'a yerleşir, burada istikrar kazanır ve güvenliği sağlarsa, İran ve Suriye'ye de sıra gelir.” dediği belirtiliyor.

Ayrıca iki lider arasında şu diyalogların geçtiği kaydediliyor:

Beşar Esad: Burada en büyük bileşen Kürtlerdir. Kürtler korkuyorlar ve bir devlet kurmayı düşünüyorlar. Bu nokta en önemlisidir. Bu konuyu Abdullah Gül ile görüştüm ve birkaç gün önce Suriyeli bir güvenlik heyeti Türkiye'ye gitti. Suriye ile Türkiye arasındaki işbirliğinin ana odağı şu anda Kürt devleti meselesidir ve bu, Türkiye'deki tüm akımları; Ordudan tutun diğerlerine kadar bir araya getiriyor. Çünkü bu konu Türkiye, Suriye, İran ve Irak'ı endişelendiriyor.”

Hatemi: Türkiye savaş öncesi ve savaş sonrası safhalar için çok önemli bir ülke. Türkiye emirlerini Amerika'dan alıyor ve bu İslam Zirvesi Konferansı'nda açıkça görülüyordu. Kendimizi İstanbul'daki 6 günlük toplantıyla sınırlamamalıyız. Suriye, İran ve Türkiye'yi içine alan bölgede, savaş aşamasında ve sonrasında bölgesel bir güç olabileceğimizi düşünüyorum. Çünkü Türkiye de bizim gibi etkileniyor. Nisan ayı sonuna kadar savaşla ilgili meseleler ve Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni hükümetinin imajı netleşecek. Irak arenasında işler daha da kötüleşebilir.”