'Esad’ı kapsarsa kara gücü olur'

'Esad’ı kapsarsa kara gücü olur'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD merkezli yayın kuruluşu CNN’in deneyimli gazetecisi Christiane Amanpour’a ilk röportajını verdi.

Amanpour, önceki gün İstanbul’da bir araya geldiği Davutoğlu’yla yeni görevinde yaptığı ilk röportajını Twitter sayfasından duyurdu. Programda IŞİD, Kobani ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’den özür dilemesine yol açan açıklamaları konuşuldu. Davutoğlu, ABD’nin IŞİD stratejisinin Esad’ı da kapsaması halinde Türkiye’nin kara gücü desteği verebileceğini ifade etti. 

Söyleşi sırasında IŞİD, Kobani ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’den özür dilemesine yol açan 

 

açıklamaları ele alındı. Amanpour, Davutoğlu’nun “Kobani halkına yardım için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Çünkü onlar bizim kardeşlerimiz. Ancak Esad durdurulmadıkça IŞİD daha da büyüyecek ve daha çok kasaba (Suriye’den) düşecek” dediğini söyledi.

 

Ayrıca Amanpour, Davutoğlu’nun ‘ABD’nin (IŞİD) stratejisinin Esad’ı da kapsaması halinde Türkiye’nin kara gücü desteği olabileceğini’ ifade ettiğini de belirtti.


 

(Amanpour, Davutoğlu ile röportajının ardından Twitter'dan bu fotoğrafı paylaşmıştı)

 

Programla ilgili verilen bir diğer ipucunda ise Davutoğlu’nun ‘ABD’nin öncülüğündeki IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası askeri koalisyona, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik uçuşa yasak bölge kararı alınması ve Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulması halinde katılacağını’ söylediği paylaşıldı. Ayrıca Amanpour, Ayasofya’nın bahçesinde yaptığı çekimden kamera arkası bir görüntü de yayınladı. CNN’de programdan alıntı yapılan röportaj reklamında ise Amanpour’un Davutoğlu’na yönelik Biden’le Türkiye’nin yaşadığı sınır polemiğine dair soru sorduğu bölüm yayınlandı. Davutoğlu, “Hiç militan ya da destek gitmedi mi?” sorusuna, “Christiane, beklediğimiz iki şey var: Biri adil olunması diğeri de empati yapılması. Öncelikle empati. ABD, Meksika’yla sınır komşusu. Her iki sınırda da iki ülke var. Tüm sınırı kontrol etmek kolay mı? 1.6 milyon kişi geldi. Bu, Washington DC, Boston ve Atlanta’nın nüfusunun toplamına eşit bir rakam. Ne tür risk ve sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu tahmin edebilirsiniz” diye karşılık verdi.

 

ABD: Hedef IŞİD

 

Başbakan Davutoğlu’nun Suriye’ye kara birlikleri göndermeyi, ABD liderliğindeki

 

koalisyonun Devlet Başkanı Beşar Esad’ı da hedef alma şartına bağlamasına ABD’den yanıt geldi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, dün Davutoğlu’nun CNN’deki sözlerine “Pozisyonumuz değişmedi. Hedef halen IŞİD. Muhalifleri desteklemeyi sürdüreceğiz ancak şimdilik yeni bir durum yok” dedi.



 

Psaki, Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyondaki rolüne dair “Biz bu rolün ne olduğunu ve fikirlerini konuşuyoruz. Şimdilik daha fazla detay vermek istemiyorum” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu’nun Suriye’de tampon bölge ve uçuşa yasak bölge oluşturulması talepleriyle ilgili sorulara Psaki, “Şimdilik uçuşa yasak bölge ve tampon bölge hakkında neyin düşünüldüğü ve düşünülmediği üzerine hiçbir şey değişmedi” yanıtını verdi.

 

Psaki, IŞİD kuşatması altındaki Kobani için yeterli sayıda hava saldırısı desteği sağlanmadığı yönündeki eleştirilere ise hava saldırılarının bir günlük değil, uzun bir operasyonun parçası olduğunu söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ve bölgedeki diğer müttefikleri suçlayan sözlerini de yorumlayan Psaki “Herhangi bir ülkenin, IŞİD’i desteklediğine dair delilimiz yok. Geçtiğimiz yıllarda, yabancı savaşçıların Suriye’ye geçişi hakkındaki kaygılarımızı belirtmiştik” dedi.