Esad rejimi Gizli Nükleer Santral İnşaa Ediyor

Esad rejimi Gizli Nükleer Santral İnşaa Ediyor

Suriye'de Esad rejiminin yeraltında gizli bir nükleer santral kurma çalışması yaptığı, bu tesiste nükleer silah da geliştirebileceği bildirildi.

Suriye'de Esad rejimi tarafından, nükleer bomba yapımında kullanılan uranyum zenginleştirmesi de yapabilecek yeraltında bir nükleer santral inşaa edildiği bildirildi. Haftalık 'Spiegel' dergisinin haberine göre, nükleer santral Kusayr şehri yakınlarındaki dağlık bölgede kuruluyor.

Alman dergisinin istihbarat kurumlarından elde ettiği uydu resimleri ve dinleme kayıtları ile ilgili belgelere dayanarak verdiği haberde, batılı uzmanların 'Zamzam' kod adı ile nükleer elektirk santrali ve uranyum zenginleştirme tesisi kurulduğunu tahmin ettikleri kaydedildi. İran'dan ve Kuzey Kore'den gelen uzmanlar nükleer santralin kurulmasına yardımcı olurken, Lübnanlı Hizbullah militanları da inşaatın güvenliğini sağlıyor.

Esad rejiminin daha önceden kalma 8 bin nükleer yakıt çubuğu, yeni santral inşaatının bulunduğu bölgeye taşıdığı bildirildi. 2007'de Suriye'deki 'El-Kibar' isimli nükleer santral İsrail tarafından bombalanarak imha edilmişti.

ESAD REJİMİ BİNLERCE İNSANI İŞKENCE İLE ÖLDÜRDÜ

Diğer taraftan insan hakları kuruluşlarının bildirdiğine göre Suriye'de Esad rejimi tarafından hapishanelerde 2 bin 100'den fazla kişi işkence edilerek öldürüldü. Kurbanlar arasından 27 çocuk ve 11 kadının da bulunduğu bildirildi. Suriye'de insan haklarını gözetleme kurumu tarafından verilen bilgiye göre öldürülenlerin isimleri biliniyor. Esad rejimi tarafından en fazla geçen yıl Haziran ayında, yaklaşık 300 kişi işkence ile öldürüldü.

İşkence ile öldürülenlerin bir kısmı yakınlarına teslim edilirken, bazılarının da yakınlarını direnişçilerin öldürdüğüne dair bir açıklamayı imzalamaya zorlandığı belirtildi. Suriye'deki insan haklarını gözetleme kurumu İngiltere'de bulunuyor ve bilgileri Suriye'deki enformasyon ağından elde ediyor.

DÜNYA BÜLTENİ