Esad Halep'i Vurdu

Esad Halep'i Vurdu

Suriye’nin Halep kentine düzenlenen hava saldırıları ve yoğun top atışlarında aralarında çocukların da bulunduğu en az 34 kişi hayatını kaybetti.

Salı günü Esed rejimine bağlı helikopterler, Halep'in Salhin, Ferdos ve Cisr El Hac bölgelerine varil bombaları attı. Aralarında iki çocuğun da olduğu en az 9 kişi bu bölgelerde hayatlarını kaybetti. Salahaddin, Sukeri, Malaah, Castello bölgelerinde düzenlenen hava saldırıları ve yoğun top atışlarında da 25 kişi öldü. Ölenler arasında kadın ve çocuklar da var.

Al Jazeera'nın haberine göre; Salı günü rejim güçleri Zeytan köyünü ele geçirirken, Halep'in çevresindeki bölgelerde en az 70 muhalif öldürüldü.

Suriye'de 5 yıldan beri devam eden savaşı çözüme kavuşturmak amacıyla 2016'nın başında Cenevre'de BM aracılığıyla rejimle muhalifler arasında görüşmeler başlatılmıştı. Ancak muhalifler Nisan ayında, rejimin ABD ile Rusya arasında varılan mutabakatla 27 Şubat'ta Suriye'de yürürlüğe giren ateşkesi ihlal ettiği gerekçesiyle çözüm görüşmelerine katılımını askıya almıştı.

Siyasi çözüm ufkunun tıkanmasıyla Suriye'nin Halep kentinde şiddet arttı. Kentin güneyinde Nusra Cephesi'nin ve Ahrar-u Şam'ın öncülüğündeki muhalif gruplarla rejim arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Muhalifler son olarak Rusya ve ABD karşısında AB'nin çözüm sürecindeki etkisinin artması için, Avrupa'nın üç büyük ülkesi Almanya, Fransa, İngiltere'nin yanı sıra Rusya, ABD ve Çin'den oluşan"A3+3" formülünü Brüksel'e sundu.