Esad Gitmeyi Kabul Etti İddiası

Esad Gitmeyi Kabul Etti İddiası

Rus basını, Suriye lideri Esed’in yakın zamanda görevi bırakacağını duyuracağı bir açıklama yapmayı kabul ettiğini öne sürdü.

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ilk yurt dışı ziyaretini başkent Moskova'ya gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in yakın zamanda önemli bir açıklama yapacağı iddia edildi.

Esed'in Rusya lideri Vladimir Putin'le yaptığı görüşmenin perde arkasına ulaşan Rus Kommersant gazetesi, Suriye Devlet Başkanı'nın yapacağı açıklamayla Suriye'deki krizin gidişatını değiştirebileceğini kaydetti.

3 SAAT GÖRÜŞTÜLER

Kommersant, Esed'in Putin'le 3 saat süren görüşmesinin ardından yakın bir zamanda açıklama yapmayı kabul ettiğini yazdı. Gazeteye göre Esed açıklamasında, ülkesindeki krizin siyasi yolla çözülmesi için uzlaşmayı kabul ettiğini, bu amaçla yakın zamanda iktidarı devredeceğini söyleyecek.

ESED'E ''MASAYA OTUR'' BASKISI YAPTI

Esed'in Moskova'da “askeri operasyonların ardından siyasi çözüme geçilmesi” yönünde yaptığı vurgu, iktidarı belli bir vadede bırakması seçeneğini öne çıkarıyor. Putin'in çözüm için Esed'e ‘tüm muhaliflerle masaya oturması' konusunda baskı yaptığı da iddia ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın ABD'ye Esad'ın 6 aylık siyasi geçiş sürecinin ardından görevi bırakmasını öngören bir plan sunduğu, plana Washington'ın yanı sıra Türkiye'nin de onay verdiği öne sürülmüştü.

Bu arada Beyaz Saray, ‘kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan Esed'in Moskova'da kırmızı halı ile karşılanmasını, Rusya'nın da hedef olarak gösterdiği Suriye'deki siyasi geçiş süreci ile çelişen bir durum olarak gördüklerini' açıkladı.