Erzurum'da 21 Polis'e Gözaltı

Erzurum'da 21 Polis'e Gözaltı

Yasa dışı dinleme yaptıkları iddiasıyla Erzurum'da yürütülen soruşturma kapsamında 21 polis için gözaltı kararı alındı...

Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nde 2010- 2013 yılları arasında görev yapan, aralarında İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak'ın da bulunduğu 21 kişi hakkında 'yasa dışı dinleme' soruşturması kapsamında işlem başlatıldı.

Soruşturma kapmasında Hurşit Uçak Kahramanmaraş'ta, emniyet amirleri Yücel Bilgiç Düzce'de, Serdar Doğan İstanbul'da, Aslan Kartal Ankara'da ve Soysal Aktürk Bolu'da gözaltına alınarak Erzurum'a getirilmek üzere yola çıkarıldı. Erzurum'da ifadesi alınan 7 Emniyet görevlisinden 6'sı serbest bırakıldı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın geçen Mayıs ayında yürüttüğü soruşturma kapsamında Emniyet İstihbarat eski Şube Müdürlüğü personeline 'yasa dışı dinleme' operasyonu yapıldı. Eş zamanlı olarak bugün yapılan operasyonda, İstihbarat eski Şube Müdürü Hurşit Uçak Kahramanmaraş'ta, emniyet amirleri Yücel Bilgiç Düzce'de, Serdar Doğan İstanbul'da, Aslan Kartal Ankara'da ve Soysal Aktürk Bolu'da gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, Erzurum'a getirilmek üzere yola çıkarıldı.

Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 2'si emniyet amiri olan 7 kişi de yine soruşturma kapsamında bugün Emniyet'e ifadeleri alınmak için davet edildi.

Geri kalan 9 kişiden 7'sinin yine başka illerde, 1'inin de yurt dışında olduğu öğrenildi. 1 kişinin ise nerede olduğunun henüz tespit edilemediği belirtildi.

Öte yandan Bolu Emniyet Müdürlüğü'nde görevli emniyet amiri S.A. ile Düzce Emniyet Müdürlüğü'nde görevli emniyet amiri Y.B. soruşturmayla ilgili ifadeleri alınmak üzere Erzurum'a götürüldüler.

Gözaltı kararı verilen 19 kişinin avukatı Hakan Dışkeser, "İstihbari dinlemelerle ilgili aslında uydurulan 'yasa dışı' dinleme olarak kamuoyunun bildiği bir soruşturma dosyası. 2010- 2013 yılları arasında istihbarat şubede çalışan müdür, müdür yardımcısı, emniyet amiri ve polis memurlarından oluşan toplam 21 kişilik bir liste vardı. 19 kişinin vekaleti var. Diğer 2 kişiden biri resmi görevli olarak yurt dışında. Şu an itibari ile 5 müvekkilimiz hakkında gözaltı kararı var. Erzurum'da görev yapan 7 kişi hakkında ise talimatla ifadesi alınması kararı verildi" dedi.

"Mevcut dosyada somut bir delil yok" diyen avukat Dışkeser, şunları söyledi:

"Tamamen mahkeme kararı ile yapılmış istihbari dinlemelere yönelik bir çalışma. 5'inci ay sonu itibari ile başlamış bir adli süreç. Bu süreçte gerek sosyal medyada, gerekse görsel medayada çıkan haberler üzerine gerek şahsım, gerekse müvekkilerim 3-4 kere ifade vermek için başvurmuş olmamıza rağmen soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı takdirini şahısları gözaltına almakla kullanmıştır.Bu insanlar ifade vermek için defalarca hem dilekçeyle, hem bireysel başvuru ile adliyeye geldi. Cumhuriyet savcısı ile görüştü. 'Ben hakkımdaki bu iddilarala ilgili savunma yapmak istiyorum' dedi. Ancak aradan geçen 7-8 aylık süreçte bu talepleri olumlu karşılanmadı. Bugün bu süreci yaşamaktayız. Biz bir suçun olmadığına inanıyoruz. Talimatla ifadesi alınanlar serbest bırakıldı.Gerekçe şu; 'müfettişin tevdi raporunda ne kadar siz mahkeme kararı almışsanız da bu mahkeme kararının her hangi bir geçerliliği yoktur. Her hangi bir bilgi ve belge olmadan siz bu mahkeme kararını aldırmak sureti ile kişilerin haberleşme özgürlüğünü ihlal ettiniz'. Somut bilgi belge olsa bu istihbarat alanından çıkıyor, adli mercilerin alanına giriyor."

Öte yandan Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nde ifade veren 2 Emniyet amiri 7 görevlinin avukatlarından Baki Kurucu, ifadesi alınan 6 emniyet görevlisinin serbest bırakıldığını, bir görevlinin ifadesinin devam ettiğini bildirdi.

Odatv.com