Ermeni tasarısı mesajı: Endişelenmeyin

Ermeni tasarısı mesajı: Endişelenmeyin

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner Ankara’da. Boehner, Ermeni tasarısıyla ilgili olarak “Biz yasa koyucuyuz, tarih yazıcıları değil, Kongre bu konuya dâhil olmayacak,' dedi.

Boehner, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Görüşmede, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde onaylanan, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen karar tasarısı da gündeme geldi. Boehner, tasarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

ÖZETLE

Boehner Ankara'da
Ermeni tasarısı Komite'den geçti

 

“Amerikan Kongresi'nde yaklaşık 24 yıldır görev yapıyorum. Ermenilerle ilgili konu, zaman zaman gündeme geliyor. 24 yıl içinde hep söylediğim şey şudur: Biz yasa koyucuyuz, biz tarih yazan kişiler değiliz. O nedenle endişe etmeyin, kongremiz bu konuya dâhil olmayacaktır. Biz tarihi yazmıyoruz, tarihçi değiliz.”

'Türkiye-ABD ilişkilerinde büyük yük'

Cemil Çiçek de parlamentoda tarihi olaylarla ilgili karar verme süreci başlarsa, bunun ikili ilişkilere zarar vereceğini söyledi:

“İkili ilişkilerimiz açısından maalesef Senato'da görüşülen Ermeni meselesiyle ilgili tasarı, tekliflerin, konuların arka arkaya geldiği, bizi gerçekten rahatsız eden bir döneme denk geldi.

“Ermeni sorunu, Türkiye ile ABD ilişkilerinde büyük bir yük oluşturuyor. Geçmişi tarihçilere bırakmalıyız. Biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Kim ne biliyorsa, kim ne söyleyecekse, bilim adamları, tarihçiler bu konuyu araştırsın. Biz bunu kabule hazırız. Dünyaya ilan ettik.”

Görüşmede, bölgesel konular ve Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde duruldu. Suriye’de süren iç savaş, Irak’taki gerginlik ve Güney Kafkasya’daki istikrarsızlığın Ukrayna’ya etkisi de gündemdeki konular arasındaydı. 

Boehner Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la da bir araya geldi.

Türkiye, 1915’te Ermenilere yönelik tehcir yapıldığını söylemekle birlikte “Osmanlı hükümetinin Ermenileri katletmeye yönelik önceden tasarlanmış bir planı uygulamaya koyduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığına” işaret ediyor.