Ermenek'teki ihmaller teftiş raporunda

Ermenek'teki ihmaller teftiş raporunda

18 işçinin mahsur kaldığı madenin son teftiş raporu, su basmasını engellemek için yapılması gereken mecburi sondajın yapılmadığını ortaya koydu.

Milliyet gazetesinin haberine göre Has Şekerler Şirketi en son 19-20 Haziran 2014 tarihlerinde denetlendi ve şirkete mevzuata aykırı 8 durum için 8 bin 960 lira para cezası kesildi.

Teftiş raporuna geçen en önemli eksiklik, mevzuata göre yeraltı suyunun tehlike yaratabileceği ocaklarda en az 25 metre yapılması gereken sondajın yapılmaması. 

Şubat 2014, Ekim 2013 ve Nisan 2013'te de denetnelen madende her seferde eksiklikler bulunduğu rapora yansıdı. Müfettişlerin son denetiminde ise toplam 12 başlıkta eksiklik tespit edildi, bunların dördü teftiş esnasında işveren tarafından giderildi. Para cezasının geri kalan sekiz madde için verildiği raporda yer alıyor. 

Yemekler dışarıda

210 erkek, 1 kadın çalışan bulunduğu belirtilen raporda, işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam edildiği kaydedildi. Ocaktan günlük 150-200 ton kömür çıkarıldığı ifade edilen raporda, ocakta merkezi izleme sistemi, işyerinde kurtarma istasyonu bulunduğu kaydedildi. Ocakta üç vardiya halinde çalışma yapıldığı belirtilen raporda, yemek arasının 30 dakika olduğu, çalışanların yemeklerini yer üstünde bulunan yemekhanelerde yediği anlatıldı.

Vardiya değişimlerinin yer üstünde yapıldığı kaydedilen raporda, çalışanların mesleki eğitimlerinin de olduğu belirtildi.

Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliğ (TMMOB) Ermenke'teki kazayla ilgili yaptığı değerlendirmede, hem kazanın olduğu hem de bölgedeki madenlerde 2012 yılında su baskını olduğu, buna karşılık sondaj planı dahil hiçbir önlem alınmadığı kaydedildi. TMMOB, ayrıca su baskınlarına karşı ocak içerisinde oluşturulması gereken 'emniyet topuğu' denilen güvenli bölgenin oluşturulmadığını belirtiyor. 

Üç gürdür su altındalar

Karaman'ın Ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt beldesi ile Pamuklu köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay 28 Ekim Salı günü saat 12.15'te oldu.

Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Öğle yemeğindeki işçilerden 16'sı kurtarıldı. Kurtarılanlardan ikisi yaralıydı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi. Halen de su altındalar.

Kaynak: Milliyet