Erken Seçim Olursa MHP ve HDP Oy Kaybediyor

Erken Seçim Olursa MHP ve HDP Oy Kaybediyor

IPSOS Araştırma Şirketi, sandık sonrası geniş bir anket yaptı. Erken seçim olursa AK Parti'nin oranı yüzde 45'e çıkıyor. CHP'nin oranı değişmiyor. MHP yüzde 2, HDP ise yüzde 1 düşüyor.

7 Haziran 2015 seçimlerinden AK Parti birinci, CHP ikinci, MHP üçüncü, HDP ise dördüncü parti olarak çıkarken; araştırma şirketleri de yaptıkları çalışmalarla sandığın analizini çıkartıyor.

Araştırma yapan şirketlerden biri de IPSOS. IPSOS'un yaptığı geniş ankete göre; AK Partive MHP seçmeni 'erken seçim', CHP ve HDP'liler ise yüzde yaklaşık 60'la 'koalisyon' diyor.

Araştırmadan çıkan sonuçlara göre; Erken seçimde en çok oy kaybının MHP ardında HDPyaşayacak. AK Parti'nin oyu ise yüzde 45'lere yükseliyor. CHP ise aynı devam ediyor. Hala en başarılı lider Cumhurbaşkanı Erdoğan görünüyor. HDP ise emaney oylar konusundaMHP'yi takip ediyor.

81 İLDE 1.570 KİŞİYLE

"2015 Genel Seçim Sandık Sonrası Araştırması", seçimden hemen bir gün sonra 81 ilde 18 yaş üstü bin 570 denek ile telefon görüşme yöntemi ile yapıldı. Araştırmada seçmenlerin karar verme süreçleri, parti tercihlerindeki geçişlerin nedenleri, oy tercihinde etkili olan unsurlar, seçim döneminin adil ve güvenilir bir şekilde geçip geçmediğine dair görüşler, liderlerin algılanan performansları, seçim sonuçlarından sonra seçmen tutumlarında değişiklik olup olmadığı, seçim sonrası alternatif senaryolar üzerine seçmenin tepkisi saptanmaya çalışıldı.

% 76'NIN TERCİHİ UZLAŞI

Araştırmaya katılanların yüzde 51'i erken seçimden yana. Koalisyon kurulmalı diyenler ise yüzde 41. AK Parti seçmeninin yüzde 66'sı, MHP seçmeninin ise yüzde 53'ü erken seçimden yana. CHP seçmeninin yüzde 57'si, HDP seçmeninin yüzde 54'ü ise koalisyon hükümeti istiyor.

Araştırmaya katılanlara, 'Partiler seçim öncesi politikalarını mı uygulasın yoksa uzlaşsın mı' diye sorulduğunda ise yüzde 76 uzlaşıdan yana tavır koyuyor.

AK PARTİ-MHP KOALİSYONU

Araştırmaya katılanlara, hangi partiler arasında koalisyon kurulmasını gerektiği de soruldu. AK Parti-MHP koalisyonu yüzde 48 ile en yüksek desteği aldı. CHP-MHP-HDP yüzde 32 ile ikinci oldu. AK Parti-CHP koalisyonu yüzde 23, AK Parti-HDP yüzde 21, AK Parti-CHP-HDP yüzde 17 destek gördü. AK Parti-MHP koalisyonunun en çok AK Parti veMHP seçmeni isterken; AK Parti-HDP koalisyonunu ise HDP seçmeni istedi.

MHP'LİLERE GÖRE DEMİRTAŞ BAŞARILI

Araştırmaya katılanlara oy verip vermediğine bakılmaksızın hangi lideri başarılı bulduğu soruldu. En başarı lider yüzde 36 ile Erdoğan oldu. İkinci sırada yüzde 29 ile Demirtaş yer alırken Davutoğlu yüzde 13, Kılıçdaroğlu 12, Bahçeli yüzde 8'de kaldı. MHP seçmeninin yüzde 22'si, HDP seçmeninin yüzde 13'ü, CHP seçmeninin yüzde 6'sı Erdoğan'ı başarılı buldu. CHP'lilerin yüzde 43'ü, MHP seçmeninin 21'i, Ak Parti seçmeninin ise yüzde 5'i Demirtaş'ı başarılı buldu.

ERDOĞAN'IN TUTUMU

Araştırmada, seçim sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumu da araştırıldı ve araştırmaya katılanlara Cumhurbaşkanının tutumunu doğru bulup bulmadığı soruldu. Ak Parti'ye oy verenlerin yüzde 65'i Erdoğan'ın tutumunu doğru bulmadığını ifade etti. MHPve HDP CHP seçmeninde bu oran yüzde 90'a, CHP ise yüzde 95'e çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 49'u, Erdoğan'ın düzenlediği mitinglerin Ak Parti'ye zarar verdiğini düşünüyor. Bu şekilde düşünen Ak Partililerin oranı ise yüzde 28. Bu sonuçlardan sonra araştırmaya katılanların yüzde 81'i, Erdoğan'ın muhalefet partileri ile ilişkilerini yeniden düzenlemesi gerektiğine inanıyor. Ak Parti'lilerin yüzde 72'si de bu görüşü destekliyor.

DİYARBAKIR PATLAMASI HDP'NİN OYUNU ARTIRDI

Araştırmada, 4 kişinin öldüğü HDP'nin Diyarbakır mitingi öncesinde meydana gelen patlamanın etkisi de soruldu. Araştırmaya katılıp HDP'ye oy verenlerin yüzde 29'u patlamanın oy tercihinde etkili olduğunu söyledi. Bu oran Ak Parti için yüzde 8, CHP için 14, MHP için de yüzde 7 oldu.

AK PARTİ OY ARTIRIYOR

'Sonucun böyle olacağını bilseydiniz hangi partiye oy verirdiniz?' sorusunun cevabına göre Ak Parti'nin oranı yüzde 45'e çıkıyor. CHP'de bu oran değişmiyor. MHP yüzde 2, HDPise yüzde 1 düşüyor. Diğer partilerde yüzde 2'lik bir düşüş yaşanıyor. Bu düşüş en fazla Ak Parti'ye yarıyor. En fazla kaymanın ise yüzde 22 ile MHP seçmeninden Ak Parti'ye olduğu görülüyor.

EMANETTE MHP BİRİNCİ

Araştırmaya göre, emanet oyların oranı yüzde 12. Ancak tahmin edilenin aksine emanet oylar HDP'de toplanmış değil. Araştırmaya katılan ve emanet oy kullandığını söyleyenlerin yüzde 22'sinin tercihi MHP olmuş. HDP'nin oranı ise sadece yüzde 19. En az emanet oy alan parti ise yüzde 5 ile Ak parti. CHP'nin oranı ise yüzde 10. Bu anlamda kemikleşmiş oy oranı en yüksek olan parti Ak Parti.

BARAJ KALKMALI

Araştırmaya katılanların yüzde 59'u baraj kuralının değiştirilmesini savunurken yüzde 30 barajın hiç olmaması gerektiğini savunuyor. Yüzde 41 ise yüzde 10 barajı kalmalı diyor.

BAŞKANLIK DÜŞTÜ

Bu seçim sonuçlarından sonra yüzde 53 başkanlık sisteminin gündemden düştüğünü düşünüyor.(Kaynak: Vatan)